Pijnlijk en emotioneel, dat is scheiden. Daarnaast moeten er veel zaken worden geregeld. Financiën, want hoe zit het met jullie hypotheek en kan er iemand in de  woning blijven? En wat gebeurt er met de kinderen? Kiezen jullie voor co-ouderschap of voor een andere omgangsregeling? Al deze zaken moeten worden geregeld bij scheiden, maar wie gaat dat doen? Kiezen jullie voor een advocaat of een mediator? Ik leg hieronder het verschil uit.

 

Advocaat of mediator? Wat is het verschil?

Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie allebei. Je probeert er samen, in harmonie, uit te komen. Sta je nog op goede voet met je partner of hebben jullie kinderen? Dan is een mediator zeker aan te raden.

 

Wat doet een advocaat?

Een advocaat regelt de juridische afhandeling van de echtscheiding. Hij vertegenwoordigt  één partij en probeert het maximale voor die partij er uit te halen. Alle communicatie gaat via de advocaten. Afspraken maken met je (ex)-partner is er dan niet meer bij. Daarnaast staan jullie in de rechtbank tegenover elkaar. Dit kan de relatie tussen jullie verslechteren. En dat kan vervelend zijn als jullie elkaar na de scheiding nog regelmatig zien, omdat jullie samen kinderen hebben.

 

Nadelen advocaat:

  • De echtscheidingsprocedure kan lang gaan duren.
  • Vertegenwoordigt slechts één partij. 
  • De kosten kunnen flink oplopen.
  • Kinderen worden vaak gehoord in de rechtbank.

 

Wat doet een mediator?

Een mediator is een neutrale partij die samen met jullie rond de tafel gaat zitten. Het doel is om samen de scheiding op juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied goed af te ronden. Omdat alles in goed overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie beide achterstaan. Het juridische traject verloopt via een mediator meestal sneller dan het traject via een advocaat. Dit is voordeliger voor de portemonnee.

 

Scheidingsmediator

Een Scheidingsmediator is meer dan een mediator.  De scheidingsmediator helpt je niet alleen om samen goede afspraken te maken voor de toekomst, maar ook inhoudelijke informatie en inzichten. Dat is dus meer dan alleen mediation. De scheidingsmediator helpt jullie om wel overwogen beslissingen te nemen, zodat de gevolgen van jullie keuzes te overzien zijn.

 

Voordelen scheidingsmediator:

  • Een scheidingsmediator wil het beste voor beide partijen.
  • Beide partijen blijven on speaking terms. Dat is positief voor jullie omgang in de toekomst (zeker met kinderen).
  • Een aantal verzekeraars vergoedt de kosten van mediation.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Scheiden: Advocaat of Mediator?

Eén gedachte over “Scheiden: Advocaat of Mediator?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *