Kinder- en partneralimentatie zijn verplicht. U houdt er dan ook rekening mee in de financiën. Het is dan ook heel vervelend als de ex ineens besluit niet meer te betalen of bijvoorbeeld maar de helft van het bedrag overmaakt. Dit brengt nogal wat spanningen teweeg en kan zelfs voor financiële problemen zorgen. Gelukkig is het in veel gevallen vrij makkelijk op te lossen, door middel van alimentatie incasso. 

 

Alimentatie incasso

Heeft de ex niet betaald? Maar hebben jullie wel duidelijke afspraken over de alimentatie op papier? Dan kun InjeRecht inschakelen om de alimentatie te gaan innen. InjeRecht zal het dossier van u overnemen, zodat u de confrontatie met de ex niet hoef aan te gaan. Uiteraard houdt InjeRecht u op de hoogte van het dossier en overleg altijd vooraf met u over te nemen stappen. 

 

Deurwaarder

InjeRecht gaat voor u aan de slag om de schuld te innen. Mocht dit niet lukken, ondanks alle pogingen om met de ex in contact te komen, denk aan e-mailen, bellen of langsgaan, dan zal InjeRecht een deurwaarder in schakelen. Een deurwaarder kan tot een betaling dwingen en kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen en beslag leggen.

 

Alimentatie beschikking

Heeft u een beschikking van de rechter, waarin het alimentatiebedrag bekrachtigd is? Dan kan InjeRecht samen met de deurwaarder direct voor u aan de slag. De rechter heeft immers bekrachtigd dat de
alimentatie betaald moet worden. Is er geen beschikking, maar hebben jullie een onderlinge afspraak gemaakt, dan kan InjeRecht je wellicht toch helpen. Soms is het echter wel nodig om alsnog een beschikking te regelen. Dit kan via een advocaat.  Uiteraard zal InjeRecht u hierbij begeleiden en adviseren. 

 

Indexering

Ieder jaar gaan zowel de partner- als de kinderalimentatie iets omhoog. Hoeveel, dat bepaalt de minister van justitie. Zij maken ieder jaar bekend met welk percentage de alimentatie geïndexeerd moet worden. Het betalen van deze indexering is verplicht. Doet de ex dit niet, dan kun je ook de achterstallige indexering gaan vorderen.

 

Tot vijf jaar terug

Heeft de ex al langere tijd niet betaald, maar heb je nooit eerder de stap gezet om actie te ondernemen? Wilde u de lieve vrede bewaren? Besluit u nu toch dat de maat vol is, dan kunt u tot vijf jaar terug gaan vorderen. Dit geldt zowel voor de alimentatie als voor de indexering. Bij andere instanties zoals het LBIO, kunt u slechts tot zes maanden terug vorderen.