Op grond van de wet zijn juridische ouders onderhoudsplichtig. Als je ex jullie kind niet heeft erkend en het kind ook niet tijdens het huwelijk is geboren, dan betekent dat in beginsel dat je ex niet de juridische vader van het kind is (tenzij het juridisch vaderschap op een andere wijze is ontstaan). Hij is in beginsel niet verplicht om alimentatie voor het kind te betalen, omdat het kind niet erkend is. 

Op grond van de wet is echter ook de verwekker van een kind dat alleen een moeder heeft, verplicht te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind, en na het bereiken van de meerderjarigheid van het kind tot 21 jarige leeftijd verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie. Via de rechter kun je een bedrag aan kinderalimentatie vast laten stellen. Er zal dan aangetoond moeten worden dat meneer (ex partner) de verwekker is van het kind. Je hebt voor deze procedure een advocaat nodig.

 

Erkend worden

Als je wilt dat je ex niet alleen onderhoudsplichtig is, maar ook de juridische (erkend wordt door de) vader  van het kind wordt, dan kun je het vaderschap gerechtelijk laten vaststellen. Uiteraard moet hiervoor ook aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Het gevolg van een geslaagd beroep is dat je ex de juridische vader van het kind is en dus ook onderhoudsplichtig. Daarnaast krijgt hij ook andere rechten en plichten met betrekking tot het kind, zoals bijvoorbeeld omgang. Bij de uitspraak waarbij het vaderschap gerechtelijk wordt vastgesteld kan de rechter op verzoek een bedrag aan kinderalimentatie vaststellen. 

 

Afzien van (kinder)alimentatie?

Nee, de wet bepaalt dat “overeenkomsten waarbij van het volgens de wet verschuldigde levensonderhoud wordt afgezien, nietig zijn”. Ouders mogen wel zelf de hoogte van het te betalen bedrag aan kinderalimentatie regelen. Ze mogen met betrekking tot de hoogte dus zelf afspraken maken, maar ze mogen niet afzien van kinderalimentatie. Als er geen draagkracht is dan kan het bedrag eventueel wel op nihil worden gesteld. Als er toch wordt overeengekomen dat er wordt afgezien van kinderalimentatie, dan is deze afspraak nietig. Het is wel mogelijk om van partneralimentatie af te zien. 

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Alimentatie? Kind niet erkend?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.