De (zomer)vakantie komt er bijna aan, het is tijd voor VAKANTIE met je kind(eren). De paspoorten/id kaarten zijn gereed, de koffers ingepakt, maar vergeet je niet iets?

Als je als ouder alleen wilt reizen met je minderjarige kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan heb je toestemming nodig van die ouder. Zonder de toestemming van de andere ouder, kan je vakantie in deugen vallen. De Marechausee (grenswacht) kan bij een controle constateren, dat er geen sprake is van een correcte toestemming. 

 

Juridische kader – Toestemmingsformulier

Voor het geven van toestemming bestaat in Nederland een speciaal toestemmingsformulier dat per kind moet worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen mee reist. Op het formulier moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook contactgegevens moeten worden ingevuld. Als (gezagdragende)ouders ben je hiertoe verplicht. Het toestemmingsformulier inclusief gebruikshandleiding is te vinden op de website van de rijksoverheid. (https/www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland). 

 

Schengenland

Belangrijk is dat als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dat er aan de grens altijd controle plaatsvindt en dat er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

 

Visum

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

 

Andere ouder (gezagsdrager) wilt niet tekenen

Neem zo snel mogelijk contact op met een jurist, die gespecialiseerd is in personen- en familierecht. Een jurist kan, indien nodig een verzoek indienen bij de rechtbank, waarbij gevraagd wordt ‘om vervangende toestemming voor de reis’. 

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Alleen reizen met je kind?
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.