Het wijzigen van partneralimentatie en kinderalimentatie kan altijd in goed overleg. Lukt dat niet? Dan gelden de wettelijke regels beëindigen alimentatie.

 

Partneralimentatie beëindigen

Jullie mogen samen afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. Hebben jullie hier niets over afgesproken, dan geldt automatisch de wettelijke termijn. De maximale duur voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde het huwelijk niet langer dan vijf jaar en hebben jullie geen kinderen, dan is de termijn voor de partneralimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk. Deze wettelijke termijnen gelden ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

De partneralimentatie eindigt bij:

  • het overlijden van één van de ex-partners
  • hertrouwen, samenwonen, of aangaan van een geregistreerd partnerschap van de ontvanger
  • het verstrijken van de onderling overeengekomen termijn of wettelijke termijn

Zodra de alimentatieplicht eindigt, kan de ontvanger in bijzondere gevallen de rechter om een verlenging vragen. Dit moet binnen drie maanden. De rechter kent dit verzoek alleen toe als de beëindiging bijzonder onredelijk is.

 

Wet herziening partneralimentatie

De regelingeving omtrent partneralimentatie is momenteel aan het herzien. De stand van zaken en de inhoud van de nieuwe wet kun je terugvinden op: https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34231_initiatiefvoorstel_van?fbclid=IwAR2LM0ddc8fRiBURipcFWAyRMix_HYoMYYkQ1EbQdSF6Q-s0k0Firh7fANg

 

Samen de partneralimentatie-verplichting beëindigen

Willen jullie afzien van alimentatie? Of samen de partneralimentatie-verplichting beëindigen? Dan kun je dit schriftelijk vastleggen. Meestal gebeurt dit via een advocaat of notaris. Jullie moeten de schriftelijke verklaring allebei ondertekenen. Zijn jullie het hier over eens, dan hoeven jullie hiermee verder niet naar de rechtbank.

 

Partneralimentatie via de rechter beëindigen

Er zijn redenen om eenzijdig de partneralimentatie te stoppen, te verlagen of te verhogen. Betaalt u partneralimentatie en bent u erachter gekomen dat de ex ondertussen samenwoont? Dan heeft u een reden om de alimentatie te beëindigen. U moet dan wel kunnen bewijzen dat er sprake is van samenwonen.

Ben u uw baan kwijt geraakt of hebt u op een andere manier minder draagkracht gekregen, dan is dit een goede reden om de alimentatie te verlagen. Ontvangt u alimentatie en heeft u te horen gekregen dat de ex een hoger inkomen heeft, dan is er wellicht een verhoging mogelijk. Wil de ex niet meewerken aan een verandering, dan kun u dit regelen via de rechter. Een advocaat zal hiervoor een verzoekschrift bij de rechter moeten indienen. Op basis van dit verzoekschrift en het verweer van de tegenpartij neemt de rechter een beslissing. Wilt u een verandering van de alimentatie en werkt de ex niet mee, dan kunt u InjeRecht inschakelen om het op te lossen middels mediation

 

Kinderalimentatie beëindigen

De duur van kinderalimentatie is in de wet vastgelegd. U mag hier niet van afwijken. Wel kan het bedrag aangepast worden als daar een goede reden voor is. Bent u uw baan kwijtgeraakt en kunt u de kinderalimentatie niet meer betalen, dan is dat een goede reden voor een herziening van de alimentatie. Ook als ontvanger kun je een verhoging vragen als er belangrijke veranderingen zijn op het gebied van de draagkracht.  De alimentatieverplichting vervalt, zodra het kind 21 jaar wordt. Bij kinderen tussen de 18 en 21 jaar, jong-meerderjarigen hangt deze verplichting af van de economische zelfstandigheid van het kind. Met andere woorden: is het kind al in staat financieel voor zichzelf te zorgen. Dit kan pas als ze een inkomen hebben op bijstandsniveau en niet meer studeren.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Beëindigen alimentatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.