Belang van algemene voorwaarden? Algemene voorwaarden zijn de zogeheten kleine lettertjes bij een gesloten overeenkomst. Elke onderneming heeft algemene voorwaarden nodig bij het doen van zaken. Met name ondernemers die regelmatig met meerdere opdrachtgevers, klanten en leveranciers op dezelfde manier zakendoen, doen er goed aan om algemene voorwaarden te hanteren. Maar waarom zijn algemene voorwaarden zo belangrijk? Er zijn een aantal redenen te noemen waarom jouw onderneming beslist algemene voorwaarden moet laten opstellen.

 

Besparing van tijd 

Algemene voorwaarden zijn regels die je standaard wilt laten gelden bij het sluiten van overeenkomsten. Op deze manier hoef je niet bij elke overeenkomst opnieuw in onderhandeling te treden over bijvoorbeeld betalingsvoorwaarden, levertijd, garantie et cetera. Hierdoor hoef je als ondernemer niet bij elke nieuwe bestelling opnieuw je kostbare tijd te besteden aan het onderhandelen over de (standaard)afspraken. Deze zijn dan namelijk al vastgelegd in de algemene voorwaarden, welke standaard gelden bij elke door jouw gesloten overeenkomst. Voorwaarde is natuurlijk wel dat degene met wie je een overeenkomst sluit, de algemene voorwaarden accepteert.

 

Voorkomen en uitsluiten van risico’s

In het dagelijks leven leest bijna niemand de algemene voorwaarden, terwijl de algemene voorwaarden toch onderdeel uitmaken van de overeenkomst. In de algemene voorwaarden staan namelijk de rechten en verplichtingen van de partijen bij de overeenkomst uitgewerkt. In het geval een partij zich niet aan de verplichtingen uit het contract houdt, dan komt al snel het belang van de algemene voorwaarden naar boven. Doordat je als ondernemer standaard de algemene voorwaarden hanteert, zal je onderneming worden beschermd tegen de risico’s die het ondernemen met zich meebrengt. Het risico van juridische conflicten wordt hiermee verkleind.

Je doet er dan ook goed aan om bijvoorbeeld de aansprakelijkheid voor een deel te beperken of uit te sluiten in de algemene voorwaarden. Daarnaast kun je bepalen dat de algemene voorwaarden altijd gelden boven de algemene voorwaarden van een andere contractspartij.

 

Niet alles is in de wet geregeld

Veel ondernemers denken dat de wetgeving alles regelt, maar dat is niet altijd het geval. De wet regelt slechts een beperkt aantal zaken. Bovendien kun je in de algemene voorwaarden bijvoorbeeld als bepaling opnemen dat de andere contractspartij altijd een voorschot dient te betalen. Of denk aan het overeenkomen van een eigendomsvoorbehoud. Dergelijke afspraken worden niet door de wet geregeld en dien je dan ook zelf in de algemene voorwaarden op te nemen.

 

Belang & opstellen algemene voorwaarden

Kortom, doe jij als ondernemer regelmatig op dezelfde manier zaken met diverse partijen? Dan is het verstandig algemene voorwaarden te laten opstellen.  InjeRecht helpt je graag verder. 

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Het belang van algemene voorwaarden
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.