In elke relatie komen weleens ruzies of problemen voor. Maar als de spanningen toenemen en jullie er niet meer samen uitkomen? Wat is dan het beste voor een kind? Kun je voor de kinderen beter bij elkaar blijven of uit elkaar gaan zodat de ruzies stoppen? 

 

Wat is het gevolg van een scheiding voor mijn kind?

Als jullie kinderen hebben is het belangrijk om een zorgvuldige afweging te maken. Een scheiding heeft namelijk negatieve gevolgen voor een kind. Kinderen van gescheiden ouders hebben meer kans op het ontwikkelen van problemen. Daarom zijn veel deskundigen het erover eens dat als je kinderen hebt je beter bij elkaar kan blijven. 

 

Maar ook als er veel conflicten zijn?

Continue spanningen en ruzies tussen ouders kunnen vervelend zijn voor kinderen. Zeker als de conflicten heftig zijn en vaak voorkomen. Dan kan het voor je kind beter zijn om uit elkaar gaan. Het is dan wel belangrijk dat de ruzies stoppen na de scheiding. Een vechtscheiding is schadelijk voor kinderen. Mochten jullie besluiten uit elkaar te gaan, probeer er dan alles aan te doen om als ouders goed samen te werken.

 

Wat is het beste voor mijn kind?

Kinderen ontwikkelen zich het beste in een intact gezin zonder extreme ruzies of spanningen. Iedere relatie heeft moeilijkere periodes of periodes van twijfel, dat is heel normaal. Kinderen kunnen best tegen een periode van spanningen of tegen af en toe een flinke ruzie. Kinderen zijn veerkrachtig. Als ruzies worden bijgelegd en opgelost, is dit zelfs leerzaam voor kinderen. Als je kinderen hebt, is het advies om er zoveel mogelijk aan te doen om een scheiding te voorkomen, bijvoorbeeld met behulp van relatietherapie of een afkoelingsperiode. Een tijdelijke afkoelingsperiode kan helpen bij het nemen van een weloverwogen besluit.

 

Conclusie

Een scheiding is dus niet altijd een goed plan voor een kind. Het heeft zeker niet de voorkeur, maar het is ook niet altijd de slechtste keuze voor een kind. Het blijft wel altijd een ingrijpende keuze. Sta bij het nemen van de beslissing in elk geval stil bij de gevolgen voor jullie kind of kinderen.

 

 Creative Commons-Licentie
Bij elkaar blijven voor de kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.