Een stukgelopen huwelijk is doorgaans een droevige zaak. Ongeacht de huidige situatie is er altijd het verleden, waarin er volop hoop op een mooie toekomst was. Nu wordt het tijd om zaken te regelen. Lastig, en als je wilt scheiden van je buitenlandse partner, of je woont allebei in het buitenland, nog een tikkeltje ingewikkelder ook.

 

Buitenlandse partner

Als je beiden in Nederland woont, gaat een scheiding van de buitenlandse partner via de rechter. Een van beiden moet nog in Nederland wonen en dat geldt ook voor de periode van minstens een jaar voor de aanvraag tot scheiding wordt ingediend. Heb je ook nog de Nederlandse nationaliteit dan is die termijn slechts 6 maanden. Op de echtscheiding van een buitenlands huwelijk is het Nederlandse recht van toepassing.

Als de scheiding in Nederland kan worden geregeld, kan InjeRecht jou of jullie bijstaan om alles in goede banen te leiden. De haken en ogen uitleggen en oplossen. InjeRecht begeleidt (als scheidingsspecialist) het hele proces, zodat jullie niet meer hoeven te lijden onder de situatie dan nodig is.

 

Scheiden in het buitenland

Je kunt scheiden in het buitenland, ook als het huwelijk is voltrokken in Nederland. Dit kan onder meer in alle landen van de EU. In andere landen hangt het af van de regels van dat land. Het is in elk geval verstandig om je te laten adviseren en bijstaan door een lokale advocaat.

Als je in het buitenland bent getrouwd en je woont nog steeds in datzelfde land, heb je een lokale advocaat nodig voor advies en bijstand. Dit geldt ook als je in het buitenland bent getrouwd, maar jullie huwelijk niet in Nederland hebt laten inschrijven. Welke regels en procedures er gelden, verschilt per land.

 

Verblijfsvergunning

Wie is getrouwd met een buitenlander die een verblijfsvergunning moet hebben om in Nederland te mogen wonen, krijgt te maken met andere juridische aspecten. Dat geldt uiteraard ook als jij degene bent met een verblijfsvergunning. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan je informeren hoe een en ander na de scheiding in elkaar gaat steken. Hierbij zijn elementen als gezinsvorming, inburgering en economische zelfstandigheid van belang.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Buitenlandse partner & scheiden
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.