Begin april van 2019 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over een schenking die is besteed tijdens het huwelijk. Deze uitspraak is van belang voor partners die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en dat tijdens of voor het huwelijk een schenking of erfenis is ontvangen.

 

Casus

De vrouw en de man zijn in 1985 in gemeenschap van goederen met elkaar getrouwd. De vrouw heeft in 2002, 2004 en 2006 van haar tante een totaalbedrag van € 30.000,- geschonken gekregen, waarbij door de tante is bepaald dat de schenkingen niet in de gemeenschap van goederen zullen vallen. De vrouw heeft de schenkingen niet apart gehouden, maar overgeboekt naar een gemeenschappelijke bankrekening van partijen. Vervolgens is het geld niet besteed aan een specifiek goed, maar opgegaan aan verschillende zaken. Partijen hebben niet bijgehouden waar het geld aan is besteed. In 2012 gaan partijen uit elkaar en in 2014 wordt de echtscheiding uitgesproken. De vrouw vindt dat zij recht heeft op € 30.000,- en dat de huwelijksgemeenschap dit aan haar moet betalen. Dit geld was immers van haar, gespendeerd door hen beiden en is daarom ten goede gekomen van het gemeenschappelijke vermogen van partijen. De man vindt dat dat de vrouw geen recht heeft op een vergoeding. Het geld is op de gemeenschappelijke rekening terecht gekomen en niet duidelijk is waaraan het is besteed. De vrouw heeft met dit geld bijgedragen aan de kosten van de huishouding, wat ook een wettelijke verplichting is. En daarnaast het geld is nu op!

 

Wat zegt de Hoge Raad?

De Hoge Raad stelt in deze zaak vast dat het geld niet is besteed aan een woning, maar is besteed aan allemaal verschillende (consumptieve) zaken. Het is niet meer te traceren waaraan het geld is besteed. Geen van beide partijen heeft een lijstje gemaakt waaraan het geld is uitgegeven. Ook hebben partijen geen onderlinge afspraken gemaakt over de besteding van het geld en of dit geld wel of niet terugbetaald moest worden aan de vrouw. Omdat het geld in de gemeenschap is gevloeid, is het uitgangspunt van de Hoge Raad dat de vrouw wel recht heeft op een vergoeding. De gemeenschap heeft immers profijt gehad van de schenking. Zonder tegenbewijs neemt de Hoge Raad aan dat de gelden zijn besteed aan het betalen van gemeenschapsschulden. Daardoor is het privé-vermogen van vrouw minder geworden en het gemeenschapsvermogen verrijkt. Dit zou anders kunnen zijn als de man feiten en omstandigheden stelt waaruit blijkt dat er onderling uitdrukkelijk of stilzwijgend afspraken zijn gemaakt over bepaalde uitgaven en dat de vrouw geen aanspraak zou of kan maken op de vergoeding. Dat is door de man niet gedaan en de vrouw kan dan ook aanspraak maken op € 30.000,- van de gemeenschap. Omdat de gemeenschap 50/50 van partijen is, betekent dit dat de vrouw na echtscheiding € 15.000,- van de man kan terugvragen.

 

Dus?

Tot 2019 was de norm op = op en er valt nu niets meer te verdelen, de uitspraak van de Hoge Raad brengt verandering aan deze regel. De Hoge Raad heeft de vrouw in de casus gelijk gegeven. Zij heeft inderdaad recht op terugbetaling van het geld (50%), ook al hebben partijen het gehele bedrag samen opgemaakt. Let op! De hoofdregel is weliswaar dat het geld vergoed moet worden vanuit de gemeenschap, maar uit de uitspraak blijkt ook dat er ruimte bestaat om te onderbouwen dat er andere afspraken zijn gemaakt of dat er redenen zijn om af te wijken van deze regel.

 

De kracht van Mediation

Klinkt deze uitspraak van de Hoge Raad onredelijk voor jullie? Weet dan dat je in mediation zelf kunt bepalen wat jullie afspreken. Jullie bepalen dus zelf een oplossing die goed voelt. Zijn jullie beide van mening dat de schenking is opgegaan aan die mooie vakantie naar Bali, dan vraag je niet na 10 jaren alsnog het geld terug.

 

Tip! Eerst (schriftelijk) afspreken, dan pas uitgeven

Ben je getrouwd en ontvangt je partner een schenking of erfenis met uitsluitingsclausule?  Hebben jullie plannen dit geld samen uit te geven? Maak hier dan van tevoren heldere schriftelijke afspraken over. Zo voorkom je dat je achteraf (bij scheiden) alsnog de rekening gepresenteerd krijgt van jullie uitgave.

 

Creative Commons-Licentie
Geschonken geld of erfenis is besteed tijdens huwelijk: terugbetalen of niet?
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.