De duur van partneralimentatie ligt vooral aan het jaar waarin je die heb afgesproken met je ex-partner. Of wanneer de rechter de partneralimentatie heeft bepaald. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie. 

 

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 januari 2020

De partneralimentatie bedraagt  maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. Ben je bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd geweest, dan moet jij of je ex-partner 4 jaar partneralimentatie betalen.

Er zijn 3 uitzonderingen op de nieuwe regels:

  • Als je samen kinderen hebt, stopt partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.
  • Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal 15 jaar  geduurd? En krijgt de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen 10 jaar AOW? Dan duurt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.
  • Ben je geboren op of voor 1 januari 1970? Duurde je huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar? En krijgt je over meer dan 10 jaar pas AOW? Dan is de alimentatieduur 10 jaar.

Bij samenloop van de hierboven genoemde omstandigheden, geldt de langste termijn.

 

Alimentatie bepaald of afgesproken vanaf 1 juli 1994 tot 1 januari 2020

  • Jij en je ex hebben samen kinderen: partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar 
  • Jij en je ex hebben geen kinderen en het huwelijk duurde langer dan 5 jaar: partneralimentatie duurt maximaal 12 jaar 
  • Jij en je ex hebben geen kinderen en het huwelijk duurde korter dan 5 jaar: partneralimentatie duurt net zolang als het huwelijk duurde.

 

Alimentatie bepaald of afgesproken voor 1 juli 1994

Hoe lang je partneralimentatie krijgt, hangt af van wat je met je ex-partner heb afgesproken. Of wat de rechter bepaald heeft. Als er niets is afgesproken of vastgesteld, dan geldt er geen termijn. Wel kan in bepaalde gevallen aan de rechter worden gevraagd de alimentatie te beëindigen. 

 

Verlenging partneralimentatie

Kom je in ernstige problemen als de alimentatie stopt? Dan kun je de rechter vragen de periode te verlengen. Je kunt ook samen een kortere of langere periode afspreken. Dit moeten jullie vastleggen in de echtscheidingsconvenant of overeenkomst.

 

Stoppen partneralimentatie als situatie ex-partner verandert

Als je alimentatie betaalt, stopt je hiermee als uw ex-partner:

  • zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven; 
  • met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen;
  • overlijdt.

 

Alimentatie veranderen?

Een wijziging of beëindiging van alimentatie hoeft niet altijd via de rechter te lopen. Jullie kunnen ook kiezen voor mediation, samen met elkaar in overleg en als uitgangspunt een duurzame regeling en win-win situatie. 

 

Creative Commons-Licentie
Heb ik recht op partneralimentatie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.