Heb ik auteursrecht op mijn blog?

Elk creatief werk is automatisch beschermd door het auteursrecht. Dus ook teksten, foto’s of andere afbeeldingen en geluidsopnamen (inclusief podcasts). De artikelen op je blog, plus je zelfgemaakte foto’s, tekeningen enzovoorts, zijn dus auteursrechtelijk beschermd. Ze mogen niet zonder jouw toestemming worden overgenomen in bijvoorbeeld een andere weblog of in een boek. Wil je dat, dan moet je een licentie op je blog zetten.  Anderen mogen natuurlijk wel uit je weblog citeren of ernaar linken.

 

Moet ik een copyright-vermelding op mijn blog zetten?

Een copyright-vermelding hoeft niet. Als je iets schrijft, tekent, fotografeert of op een andere manier iets maakt, heb je daar automatisch auteursrecht (copyright) op. De aan- of afwezigheid van het copyright-teken (de c-in-een-cirkel of ©) verandert daar niets aan.

Het opnemen van zo’n vermelding kan wel handig zijn. Met een copyright-vermelding is direct duidelijk wie de eigenaar van de blog is. Ook wordt de vermelding vaak gebruikt als link naar de licentie.

 

Moet ik een licentie op mijn blog zetten?

Omdat de inhoud van je blog auteursrechtelijk beschermd is, mogen anderen niet zomaar daar dingen uit overnemen. Ze hebben natuurlijk het recht om te citeren of te linken, maar hele berichten of foto’s hergebruiken mag niet. Wil je dat wel (onder voorwaarden) toestaan, dan moet je een licentie geven.

Een licentie is niets anders dan een tekst waarin staat wat wel en niet mag. Dat kunnen vijftien kantjes met juridisch doortimmerde kleine letters zijn, maar een zin als “Je mag alles doen met mijn werk zolang je maar mijn naam erbij zet” is ook een licentie.

Veel mensen gebruiken de Creative Commons of CC licenties. Door één van deze standaard-licenties te gebruiken, weten bezoekers van je blog meteen waar ze aan toe zijn. Met behulp van de CC licentie-kiezer kun je op een eenvoudige manier een voor jou geschikte CC licentie vinden.

 

Website voor licentie (gratis) > klik hier

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Hoe zit het? Auteursrecht & Bloggen
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.