Elk jaar wordt in november de indexering van alimentatie bekendgemaakt. Na een scheiding betaalt in veel gevallen een van de twee partners de ander alimentatie. Zijn er kinderen, dan kan er ook sprake zijn van kinderalimentatie. De hoogte van beide alimentaties zijn bij de scheiding officieel vastgesteld. Maar daarmee is de kous niet af. Want alimentatie wordt elk jaar geïndexeerd.

Elk jaar is weer duurder dan het voorgaande jaar. Wie werkt, krijgt naast eventuele periodieken en een onverwachte salarisverhoging, ook de zogeheten prijscompensatie. Die compensatie is gebaseerd op het indexcijfer, een berekening van de stijging van de kosten.

 

Bruto alimentatie

Elk jaar in november maakt de minister van Justitie bekend met welk percentage de alimentatie moet worden aangepast. Die aanpassing geldt voor zowel de partner- als de kinderalimentatie. Indexering gaat over het bruto bedrag van de alimentatie. Per 1 januari van het daaropvolgende jaar gaat de verhoging in. Per 1 januari 2019 was de indexering van de alimentatie 2,0%. Voor 2020 wordt dat 2.5%. Voor 2021 wordt dat 3%. 

Als het tussen twee exen redelijk goed zit, wordt de indexering van de alimentatie in de regel vlot afgehandeld. Soms moet er even een belletje tegenaan, om de ex-partner eraan te herinneren. Die indexering is heel gemakkelijk te berekenen. Concreet bijvoorbeeld: 600 / 100 x 3 = 18 euro boven op de 600 euro.

 

Jarenlang hetzelfde bedrag

Het kan voorkomen dat degene die alimentatie moet betalen, de indexering niet uit zichzelf doorvoert. Ook niet na een herinnering. Sterker nog, er zijn alimentatiebetalers die nog nooit een indexering op de alimentatie hebben toegepast. Dat is niet erg prettig, want de kosten van levensonderhoud gaan omhoog en jij blijft al jarenlang hetzelfde bedrag ontvangen.

Dat kan verschillende oorzaken hebben: jullie wisten geen van beiden dat er een jaarlijkse indexering plaatsvindt; je ex wist het wel, maar weigert de verhoging te betalen; je ging ervan uit dat de alimentatie op de een of andere manier werd geïndexeerd, ook al kon je niet precies zien of dat ook zo was; of jullie hebben in het convenant afgesproken af te zien van de indexering.

 

Nooit indexering toegepast

Het goede nieuws is dat “vergeten” alimentatie-indexering met terugwerkende kracht kan worden geïnd. Let op: na vijf jaar vervalt de mogelijkheid om nog per terugwerkende kracht die indexering te innen.

 

Wat kan je doen?

  1. Controleer in jullie echtscheidingsconvenant (of ouderschapsplan) of jullie de indexering hebben uitgesloten. Staat er niks over in? Dan geldt de wettelijke indexering.
  2. Bereken de achterstand. Makkelijker gezegd als gedaan zul je denken. Gebruik hiervoor de handige rekentool van het LBIO.
  3. Bespreek dit met je partner. Zijn jullie niet meer ‘on speaking terms’? Stuur hem of haar dan een brief. Je kunt je ex-partner dan aanmanen (aanschrijven) om het achterstallige bedrag te betalen. Zet hier ook duidelijk in wanneer het bedrag op je rekening moet staan en wat er gebeurd als de indexering niet betaald wordt.
  4. Heeft je ex-partner het bedrag niet betaald? Als het echtscheidingsconvenant (of ouderschapsplan) is vastgelegd in een beschikking van de rechter, dan kun je het LBIO de indexering laten innen. Is jullie echtscheidingsconvenant (of ouderschapsplan) niet vastgelegd in een beschikking van de rechter? Dan zal een advocaat eerst een verzoekschrift moeten indienen om de alimentatie vast te laten leggen in een beschikking. Daarna kun je alsnog het LBIO inschakelen.

 


Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Indexering alimentatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.