Als interculturele scheidingsmediator van InjeRecht (gevestigd in Den Haag) besteed ook aandacht in het scheidingsproces voor de cultuur (geloofsovertuiging) van partijen. Cultuur is iets wat is aangeleerd en heeft invloed op de wijze waarop we denken, voelen en ook op ons gedrag. Hiervan zijn we ons vaak niet bewust. Met behulp van bewustwording en inzichten over de manier waarop cultuur onze communicatie beïnvloedt kunnen we beter intercultureel communiceren.

 

Drie lagen van cultuur

Cultuur is zichtbaar en onzichtbaar. Vergelijk het met een ui, in dit geval een met drie lagen:

  • Tastbare zaken of artefacten. De buitenste laag, zichtbaar. Deze zaken zijn eenvoudig waarneembaar en handig om te weten. Ze vallen je het eerst op als je ergens bent, zoals een bouwstijl, een bedrijfslogo of dat wat mensen eten.
  • Normen en waarden. De tweede laag. Dit zijn geschreven en ongeschreven standaarden voor gedrag dat gewenst en correct is. Norm is bijvoorbeeld opvattingen over te vroeg, precies op tijd of te laat komen. Waarde = wat is goed/juist? Normen en waarden zijn minder zichtbaar dan artefacten. Het opmerken van normen en waarden kan even duren. Ze zijn te leren door observeren en inspanning.
  • Basiswaarden. De diepste laag, onzichtbaar en abstract. Basiswaarden leer je al voor je zevende levensjaar. Wereldbeleving en oordelen worden hierdoor gevormd, maar we zijn ons niet bewust van de invloed.

Bij interculturele communicatie gaat het erom je bewust te worden van de basiswaarden van je eigen cultuur. Daarnaast gaat het om het herkennen van basiswaarden van andere culturen. Met mensen uit andere culturen kun je dan effectiever en creatiever communiceren, of zelfs inspiratie en groei halen uit culturele verscheidenheid. 

 

Wanneer is het zinvol een interculturele scheidingsmediator in te schakelen? 

Als er vermoedens bestaan dat de oorzaak van van het scheidingsconflict in culturele verschillen is gelegen. Ook kan een rol spelen dat interculturele partijen, het prettiger vinden (door middel van identificatie) om bij een interculturele scheidingsmediator aan tafel te zitten, omdat deze de culturele omstandigheden (denk ook aan geloofsovertuiging) die een rol spelen bij scheiden of uit elkaar gaan beter begrijpt en partijen hierdoor beter kan begeleiden en adviseren. 

 

 Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Interculturele scheidingsmediator
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.