Er komt veel kijken bij een scheiding. Weet jij wat er allemaal moet worden geregeld? Naast financiële zaken moeten er ook praktische en fiscale zaken worden geregeld.  En dat in een periode waarin je emotioneel niet op je sterkst bent. Onzekerheid, frustratie en verdriet kunnen de communicatie moeilijk maken terwijl je nu met elkaar in gesprek moet. InjeRecht geeft vijf redenen om te kiezen voor een scheidingsmediator

 

De 5 voornaamste redenen om voor een scheidingsspecialist/mediator te kiezen:

 

1. In onderling overleg worden de beste afspraken gemaakt
Je wil je na de scheiding weer op de toekomst kunnen richten. Samen kun je de beste afspraken maken, omdat je dan rekening kunt houden met elkaar. Ben je bereid concessies te doen? Met een mediator als neutrale, derde partij worden afspraken gemaakt waar jullie allebei achter staan. In deze situatie is het beter om voor een mediator te kiezen, dan voor een advocaat. Een advocaat vertegenwoordigt namelijk alleen de belangen van de eigen cliënt. Een advocaat houdt geen rekening met het belang van de andere partij.

2. Voorkom een vechtscheiding
Uit recent onderzoek is gebleken dat mediation bij een scheiding leidt tot minder vechtscheidingen. In sommige Europese landen is mediation bij scheiding zelfs verplicht. Ook in Nederland is er een wetsvoorstel ingediend om mediation bij scheiding (met minderjarige kinderen) verplicht te stellen.

3. Doorloop het scheidingstraject sneller
Geen scheiding is hetzelfde. Er is altijd sprake van maatwerk. Bij mediation zijn er vaak 3 tot 5 gesprekken nodig. Over het algemeen duurt het hele traject niet langer dan 4 maanden. Een scheiding met advocaten neemt vaak langer dan een jaar in beslag.

4. Een mediator bij een scheiding inschakelen is goedkoper
Over het algemeen kiezen stellen die willen scheiden uit twee mogelijkheden: Scheiden met een advocaat of scheiden met een mediator. Scheiden met de hulp van een mediator is meestal sneller én goedkoper dan scheiden met wederzijdse advocaten.

 

Beter met emoties omgaan, minder stress

Tot slot door onzekerheden weg te nemen zorgt een goede mediator voor rust tijdens het scheidingstraject. Verschillende emoties kunnen de communicatie bemoeilijken. In mediation is er ruimte om deze emoties te uiten. De mediator zorgt er als neutrale derde voor dat dit niet ten koste gaat van het overleg en het maken van afspraken. Dit geeft minder spanning tijdens de scheiding.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Vijf reden om bij een scheiding voor een mediator te kiezen
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.