Kinderalimentatie & Woonlast: sinds 2013 geldt er een zogeheten forfaitair systeem voor de berekening van kinderalimentatie. Dit betekent dat er met een vastgestelde formule wordt gewerkt waarin vaste percentages en bedragen zijn opgenomen. De bedoeling is dat dit systeem de berekening van kinderalimentatie eenvoudiger maakt.

 

Woonlast

Voor het berekenen van kinderalimentatie wordt onder ander de draagkracht van de ouders bekeken. Daarvoor dient eerst het draagkrachtloos inkomen (de vaste lasten van een alimentatieplichtige) te worden berekend. Dit draagkrachtloos inkomen wordt gevormd door de bijstandsnorm en een bedrag aan woonlasten. Voor de woonlasten wordt een percentage van 30% van het netto besteedbaar inkomen gehanteerd.

 

Hogere woonlast

Maar wat gebeurt er als de woonlasten in werkelijkheid veel hoger zijn dan 30% van het netto inkomen? En wat geldt er als de werkelijke woonlasten veel lager zijn, bijvoorbeeld omdat er een nieuwe partner is met wie de woonlasten kunnen worden gedeeld?

 

Wat vindt de rechter?

Een verzoek aan de rechter om rekening te houden met hogere werkelijke woonlasten dan de forfaitaire woonlasten wordt meestal afgewezen. Slechts in uitzonderingsgevallen wijkt de rechter af van het percentage van 30%.

Soms zijn de woonlasten juist lager dan de forfaitaire woonlast en stelt de andere partij dat van deze lagere woonlasten moet worden uitgegaan, hetgeen zou resulteren in een hogere draagkracht voor kinderalimentatie. Ook deze stelling wordt door de rechter meestal gepasseerd. Wel laat de jurisprudentie hier een wisselend beeld zien. Een tijdelijke lagere woonlast wordt meestal niet meegenomen. Betreft het een lagere woonlast die voor langere periode geldt, dan is de kans aanwezig dat de rechter van een lagere woonlast uitgaat. Dit is met name het geval als de ouders anders onvoldoende draagkracht hebben om de volledige kosten van de kinderen te kunnen betalen.

Het is vaste jurisprudentie dat met eventuele lagere woonlasten als gevolg van samenwonen sinds 2013 geen rekening wordt gehouden.

 


Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Kinderalimentatie & woonlasten

Eén gedachte over “Kinderalimentatie & woonlasten

  • januari 20, 2021 om 8:29 am
    Permalink

    Handig artikel die uitlegt hoe kinderalimentatie precies berekend wordt. Het is voor sommige koppels nog steeds lastig om tot goede afspraken te komen, professionele hulp of een mediator kan goed van pas komen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.