Jij en je partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, de zogeheten partneralimentatie, maar ook naar jullie kinderen. De alimentatieplichtige partner moet naar draagkracht meebetalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kind. Die verplichting houdt pas op als je kind 21 jaar is. Als je in scheiding ligt is het belangrijk om afspraken te maken over de kinderalimentatie. Probeer je hoofd koel te houden ondanks alle emoties.

 

Kinderalimentatie in ouderschapsplan

De afspraken over de kinderalimentatie moeten jullie in het ouderschapsplan opnemen. Scheidende ouders zijn door de invoering van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding verplicht een ouderschapsplan te maken. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

 

Afspraken over hoogte kinderalimentatie

Het staat jou en je ex vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Maar houd er rekening mee dat de rechter uiteindelijk jullie ouderschapsplan beoordeelt. Er is een kans dat hij ook de hoogte van de alimentatie toetst. Misschien stelt de rechter een hoger bedrag vast omdat hij vindt dat jullie kind van het afgesproken bedrag onmogelijk kan worden onderhouden.

 

Minimale hoogte kinderalimentatie

Er bestaat geen minimale hoogte van de kinderalimentatie. Wel moet de alimentatie in ieder geval zo hoog zijn dat je kind de normale dingen kan blijven doen die het ook tijdens jullie huwelijk deed. Je kind moet bijvoorbeeld naar muziekles kunnen blijven gaan.

 

Maximale hoogte kinderalimentatie

Er bestaan wel maximale hoogtes van de kinderalimentatie. De maximale hoogte die voor jullie situatie geldt, is echter afhankelijk van diverse factoren zoals het inkomen van jou en je ex, het aantal kinderen en de leeftijd van jullie kinderen.

Net zoals de hoogte van de inkomens stijgt de hoogte van de kinderalimentatie elk jaar. De minister van Justitie bepaalt elk jaar met welk percentage de kinderalimentatie omhoog gaat. Dat noem je alimentatie indexering.

 

Zorgkorting

De alimentatiebetalende ouder met omgangsregeling komt vanaf 1 april 2013 in aanmerking voor een zorgkorting. Deze zorgkorting vervangt de omgangskosten van €5 per dag. De korting ligt, afhankelijk van de draagkracht en behoefte, tussen de 15 en 30 procent.

 

Mijn kind is ouder dan 18

Zoals gezegd zijn jij en je partner verplicht mee te betalen aan het onderhoud van jullie kind, totdat je kind 21 jaar is. Als je kind 18 wordt is het meerderjarig. Dat betekent dat één van jullie (de betalende ouder) de afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie vanaf nu met jullie kind moet maken.

 

Kinderalimentatie en studiefinanciering

Meerderjarige kinderen die studeren, kunnen studiefinanciering krijgen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IB-Groep). Die instantie gaat ervan uit dat je als ouders een bepaald bedrag betaalt voor de studie van je kind, de zogenaamde ouderlijke bijdrage. Dat bedrag wordt gekort op de aanvullende studiebeurs. De alimentatieplichtige ouder kan de rechter verzoeken de alimentatie te verlagen of stop te zetten, omdat de ouderlijke bijdrage (een deel van) de kinderalimentatie vervangt.

 

Is kinderalimentatie aftrekbaar?

Vanaf 1 januari 2015 zijn uitgaven voor het levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar niet meer aftrekbaar van de belasting. Door deze nieuwe regeling krijgen ouders die maandelijks minimaal € 138,67 betalen minder belasting terug. Om dit te compenseren, is het mogelijk een lagere alimentatie af te spreken. Vanaf 1 januari is namelijk het kindgebonden budget verhoogd en daarmee kan de eventuele verlaging van de alimentatie worden gecompenseerd. Zijn jullie het hier beide mee eens? Dan is het slim dit op papier vast te leggen en te ondertekenen. Kom je er niet uit? Schakel dan een mediator in of vraag in het uiterste geval een rechter om de hoogte van de alimentatie aan te passen.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Wat is kinderalimenatie?

3 gedachten over “Wat is kinderalimenatie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.