Kinderen hebben de rest van hun leven te maken met de (echt)scheiding van hun ouders. Binnen InjeRecht staan ze centraal in het scheidingsproces en worden zij beschouwd als een volwaardige ‘derde partij’ in de (echt)scheiding.

 

Ouderschapsplan

Tijdens een (echt)scheidingsprocedure is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. InjeRecht spreekt liever van een ouderschapsregeling, omdat het ‘voortgezet ouderschap’ niet alleen bij een plan blijft. Als ouders zult u samen een aantal zaken goed moeten regelen die betrekking heeft op de kinderen. InjeRecht kan u hier goed in begeleiden. Lees meer. 

 

Kinderalimentatie

U en uw partner zijn niet alleen onderhoudsplichtig naar elkaar, de zogeheten partneralimentatie, maar ook naar jullie kinderen. De alimentatieplichtige partner moet naar draagkracht meebetalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kind. Die verplichting houdt pas op als je kind 21 jaar is. Als u in scheiding ligt is het belangrijk om afspraken te maken over de kinderalimentatie. Probeer u hoofd koel te houden ondanks alle emoties. Lees meer. 

 

Wat biedt InjeRecht

 • Persoonlijke begeleiding in de overgang van ex-partners naar collega-ouders en van partnerschap naar ouderschap.
 • Maatwerk; het is geen invuloefening.
 • Rust voor alle gezinsleden.
 • Duidelijke afspraken met elkaar.
 • Een dynamische ouderschapsregeling die kan meegroeien met de leeftijden van uw kinderen.
 • Neutrale en deskundige begeleiding.
 • Gecertificeerde familie-mediator & scheidingsspecialist.

 

Kinderen, kindgesprek(ken)

Als ouders gaan scheiden, dan scheiden de kinderen mee. InjeRecht ziet kinderen daarom als een ‘volwaardig derde partij’ in een (echt)scheidingsprocedure. InjeRecht vindt dat het belang van uw kind(eren) altijd voorop staan in een scheiding. Hoewel u beiden het beste met uw kinderen voor hebt, kan het voor hen soms lastig zijn om bepaalde beslissing te begrijpen. InjeRecht biedt daarom ‘kindgesprekken’ aan. De kinderen kunnen, alleen of samen met u, in gesprek gaan met de gecertificeerde familie-mediator & scheidingsspecialist (Nasrien Goelmohamed) en praten over hun gevoelens en gedachtes over de scheiding. 

 

Van partnerschap naar ouderschap

Met het opstellen van een ouderschapsregeling wordt uw ‘voortgezet ouderschap’ goed geregeld. Een ouderschapsregeling is bedoeld om de (echt)scheidings- en omgangsproblematiek te verminderen.

Een ouderschapsregeling wordt opgesteld bij:

 • Eenverzoek tot (echt)scheiding,
 • een beëindiging van een geregistreerd partnerschap en
 • bij een scheiding van tafel en bed. Dus ook door samenwonende.

De transformatie van partnerschap naar ouderschap vraagt om communicatie en contact met elkaar en vergt onderhoud. InjeRecht voorziet ook na de scheiding in passende begeleiding voor beide ouders. Een ouderschapsregeling groeit mee met de ontwikkelingen van de kinderen en met de eventuele aanpassingen in de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. Als zaken worden aangepast in de praktijk, kunnen ze ook op schrift worden gewijzigd. Zo blijven de afspraken duidelijk en worden onduidelijkheden in de toekomst voorkomen.

 

Hoe vertel ik het aan mijn kind(eren)?

Als ouders gaan scheiden, scheiden kinderen mee. Maar hoe kunt u het uw kinderen vertellen? Bij InjeRecht krijgt u advies en begeleiding.

Enkele concrete tips ten aanzien van de scheidingsmelding aan uw kind(eren):

 • Schuif de scheidingsmelding (ondanks uw eigen emoties) niet te ver voor u uit. De kans is groot dat uw kind(eren) het van anderen hoort.
 • Kies een rustig moment om samen te vertellen dat u uit elkaar gaat.
 • Vertel in simpele bewoordingen wat de echtscheiding voor uw kind(eren) betekent en hoe hun leven er uit gaat zien.
 • Geef hen ruimte om vragen te stellen.
  Uw kind voelt zich dan minder angstig, ontzet en eenzaam.
 • Vertel, als beide ouders, hetzelfde verhaal over uw scheiding.