Jij en je (ex)-partner hebben een wettelijke zorgplicht voor kinderen tot 18 jaar. Als kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien geldt er een voortgezette onderhoudsplicht tot 21 jaar. Kinderalimentatie is bedoeld om de kinderen financieel te kunnen onderhouden en verzorgen. Het uitgangspunt is dat de kinderen bij beide ouders dezelfde levensstandaard kunnen hebben. De kinderalimentatie of kinderkostenrekening is een verplicht onderdeel van het ouderschapsplan.

 

Kinderalimentatie berekenen

Het berekenen van de kinderalimentatie doet de scheidingsmediator van voor jullie. Aan de hand van de Tremanormen en tabellen opgesteld door het NIBUD wordt de kinderalimentatie berekend. De basis van het berekenen van kinderalimentatie is de draagkracht van beide ouders. De verdeling van de zorg voor de kinderen is ook een bepalend element in de berekening. De bijdrage die de ene ouder aan de andere ouder betaalt wordt kinderalimentatie genoemd. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar en wordt netto betaald.

 

Kinderalimentatie en kinderkostenrekening

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kinderkostenrekening. Beide ouders storten dan naar verhouding op de kinderkostenrekening. Van deze rekening worden kosten betaald zoals de kleding, de sportclubs, hobby’s, muziekles, zakgeld etc. De kosten voor dagelijkse verzorging vallen hier niet onder. Ouders bepalen wat het maandelijks budget is, aan de hand van de uitgaven voor de kinderen zoals deze waren tijdens het huwelijk. Het voordeel van een kinderkostenrekening is dat voor beide ouders inzichtelijk en transparant is wat er voor de kinderen wordt betaald. Bovendien geeft het de niet-verzorgende ouder het gevoel meer betrokken te zijn en blijven. Voor het gebruik van een kinderkostenrekening is het wel vereist dat de ouders goed met elkaar kunnen communiceren. Er dienen immers afspraken gemaakt te worden over het gebruik van deze rekening en hoe bijvoorbeeld om te gaan met onvoorziene kosten.

 

Is het gebruik van een kinderkostenrekening verplicht?

Het gebruik van een kinderrekening is niet verplicht. Sterker nog, het uitgangspunt in de wet is juist dat de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt. De ouder waar de kinderen meer tijd verblijven ontvangt in veel gevallen kinderalimentatie. Het ligt immers in zekere mate voor de hand dat die ouder de verblijfsoverstijgende kosten voldoet.

 

Wat pas bij ons? 

De conclusie uit het voorgaande is de vraag of er kinderalimentatie moet worden vastgesteld of juist gebruik moet worden gemaakt van een kinderkostenrekening. Er zijn vele verschillende constructies en afspraken mogelijk. Het belangrijkste daarbij is dat het voor de ouders duidelijk moet zijn wie welke lasten draagt zodat de kinderen niet de dupe worden.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Kinderkostenrekening of kinderalimentatie

3 gedachten over “Kinderkostenrekening of kinderalimentatie

 • januari 27, 2019 om 7:53 am
  Permalink

  Wisten jullie dat het LBIO de kinderkosten rekening niet als kinderalimentatie ziet ? Vader wil niet meer bijdragen, en nu?

  Beantwoorden
  • januari 28, 2019 om 8:06 am
   Permalink

   Beste Carolien,

   Dank voor je reactie en je vraag. Om je verder te kunnen helpen en informeren heb ik meer informatie nodig over jou situatie. Je kunt het beste mij contact opnemen per e-mail (nasrien@injerecht.info) of telefonisch (06-42342699).

   Gr.
   Nasrien

   InjeRecht | Rechtshulp & Mediation
   https://www.injerecht.info

   Beantwoorden
 • februari 24, 2021 om 4:22 pm
  Permalink

  Goed om te weten dat het tot 21 jaar geld. Mijn ex man betaald ook kinderalimentatie maar heeft zichzelf niet goed ingelezen. Ik dacht al dat het 21 was, omdat dat ook de tijd is dat veel kinderen nog studeren. Dank voor het artike

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.