Je bent gescheiden en alles is goed geregeld. Tenminste dat dacht je. Jullie hebben, in onderling overleg of door de rechter,  een omgangsregeling voor de kinderen laten vaststellen. Maar dan gaat het mis. Je ex wil nu ineens de afspraken veranderen. In plaats van om de week wil hij de kinderen  elke week zien. Kan hij dit zomaar beslissen? En kun je ervoor zorgen dat de omgangsregeling wordt nagekomen? InjeRecht legt het je uit!

 

Mijn ex houdt zich niet aan de omgangsregeling

Een omgangsregeling is er niet voor niets en moet dus worden nagekomen. Het maakt daarbij niet uit of jullie de regeling zelf hebben opgesteld of dat dit door de rechter is gedaan. Natuurlijk gaat het in de praktijk niet altijd goed. Het komt voor dat een van de ouders zonder reden de omgangsregeling niet meer wil nakomen. Deze ouder brengt het kind niet op tijd naar de andere ouder of weigert het kind af te geven. Of het kind wordt niet op tijd opgehaald.

Het niet nakomen van de omgangsregeling brengt lastige situaties met zich mee, zowel voor de ouders  als voor de kinderen. Kinderen zijn namelijk gebaat bij structuur. Als de structuur opeens verandert, kan dit bij het kind voor enorme verwarring en onrust zorgen. Er moet dus geprobeerd worden om deze verwarring en onrust zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder worden de mogelijkheden besproken die je hebt om ervoor te zorgen dat je ex zich toch aan de omgangsregeling houdt.

 

Praat met elkaar als de omgangsregeling niet wordt nagekomen  

Wordt de afgesproken omgangsregeling niet nagekomen? Dan is het voor beide ouders en het kind natuurlijk het beste om er samen uit te komen. Als de communicatie tussen de ouders niet goed verloopt, is het verstandig om eerst te proberen dit te verbeteren. Dat hoeven jullie niet alleen te doen. Door middel van bemiddeling of begeleiding kunnen jullie proberen om het gesprek op gang te brengen. Voor bemiddeling kun je een mediator inschakelen die jou en je ex helpt om tot een oplossing te komen. Voorwaarde is wel dat jullie beiden tot een oplossing willen komen. Deelname aan bemiddeling is namelijk vrijwillig, dus jullie moeten er wel achter staan.

Je kunt daarnaast ook voor andere vormen van hulp kiezen, bijvoorbeeld begeleiding. Dit kan door een BOR-traject (Begeleide OmgangsRegeling) in te gaan, waarbij je hulp krijgt van de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg en maatschappelijk werk. Bij een BOR-traject wordt er praktische hulp geboden, denk aan het beschikbaar stellen van een ontmoetingsruimte of het begeleiden van het kind naar de niet-verzorgende ouder.

 

Op naar de rechter

Levert begeleiding en bemiddeling niks op? Dan kun je naar de rechter. Het is voor de rechter niet mogelijk om strafrechtelijke sancties op te leggen. Wel kan een dwangsom worden opgelegd voor elke dag dat de omgangsregeling niet wordt nagekomen. Het opleggen van een dwangsom helpt in de meeste gevallen. Toch zijn er ook ouders die liever de dwangsom betalen dan dat zij de omgangsregeling nakomen.

 

Omgangsregeling wordt door de rechter gewijzigd

Het is ook mogelijk om de omgangsregeling te laten wijzigen door de rechter. Voorwaarde is wel dat de bestaande omgangsregeling niet meer kan worden nagekomen, bijvoorbeeld door een verandering in de privé situatie. Er moet dus sprake zijn van veranderde omstandigheden. Dit wordt lastiger als maar één van de ouders de omgangsregeling wil wijzigen. Deze ouder moet de rechter met zwaarwegende argumenten overtuigen dat de omgangsregeling eenzijdig moet worden gewijzigd. Denk hierbij aan het argument dat je ex zich structureel en over een lange periode niet aan de omgangsregeling heeft gehouden. 

 

Omgangsregeling kan worden afgedwongen  

Als ouder heb je nog een andere, zeer ingrijpende mogelijkheid. Je kunt bij de rechter afgifte van het kind afdwingen. Mocht het nodig zijn dan kan dit zelfs met hulp van de politie. Je kunt je voorstellen dat deze oplossing erg traumatisch is voor een kind en daarom ook het liefst wordt vermeden. Ook kan het zo zijn dat het kind verplicht moet verhuizen van de ene naar de andere ouder. Een omgangsregeling kan ook worden afgedwongen door lijfsdwang of zelfs door een gevangenisstraf. Uiteindelijk kun je een omgangsregeling ook afdwingen door een ondertoezichtstelling (OTS). Dit is een maatregel van de kinderbescherming.

 

Omgangsregeling nakomen door een snelle uitspraak van de rechter

Als je op korte termijn een besluit van de rechter nodig hebt kun je een kort geding procedure beginnen. Dit is een spoedprocedure waarin de rechter een voorlopige uitspraak doet als er sprake is van een spoedeisend belang. Als een van de ouders de omgangsregeling niet nakomt en de andere ouder het kind dus niet kan zien is er al snel sprake van spoedeisend belang. Als ouder heb je namelijk recht op omgang met je kind. De rechter kan beslissen dat jouw kind de volgende keer wel of niet mee mag op vakantie met de niet-verzorgende ouder.

 

Omgangsregeling wordt door moeder niet nagekomen

Volgens de Nederlandse wet moet de moeder zich ook aan de omgangsregeling houden. Jij als vader hebt recht op omgang met je kind. Het komt wel eens voor dat de moeder zich niet aan de omgangsregeling houdt. Dit betekent voor jou dat je je kind niet meer ziet wat natuurlijk heel erg vervelend is. Ook in deze situatie kun je aan de rechter vragen om aan je ex een dwangsom op te leggen of lijfsdwang toe te passen. Je kunt ook aan de rechter vragen of de kinderen bij jou mogen wonen. Je moet dan een verzoek doen om de hoofdverblijfplaats van de kinderen te wijzigen. Houdt er wel rekening mee dat de rechter deze maatregelen niet snel aan de moeder zal opleggen.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

 

Omgangsregeling wordt niet nagekomen?
Getagd op:            

3 gedachten over “Omgangsregeling wordt niet nagekomen?

 • augustus 28, 2020 om 12:47 pm
  Permalink

  Is het juist om te stellen dat niet alleen de ouders zich aan de omgangsregeling maar het kind zelf ook? Wat als het kind bv in het afgesproken weekend uit eigen beweging besluit naar de ouder niet te komen? Ben je als ouder dan verplicht het kind naar je ex-partner te brengen?

  Beantwoorden
  • september 25, 2020 om 7:02 pm
   Permalink

   Beste Silvia,

   Dank voor je reactie. Om een antwoord te geven op je vraag, indien de leeftijd ertoe laat, wordt de omgangsregeling in samenspraak met het kind gemaakt. M.a.w. het kind is een volwaardige ‘derde’ in het maken van een omgangsregeling. Indien het kind besluit om van de bestaande omgangsregeling af te wijken, dan lijkt het mij het beste (indien dat mogelijk is) de ouders samen met het kind hierover in gesprek te gaan, desnoods in een mediation setting.

   Beantwoorden
 • februari 3, 2021 om 10:56 am
  Permalink

  Interessant artikel en helaas erg herkenbaar. Ook mijn ex hield zich niet aan de afspraken na onze scheiding en uiteindelijk met behulp van een mediator zijn we er toch samen uitgekomen. Een hele nare tijd was dit en ik ben veel vertrouwen kwijtgeraakt in de liefde. Inmiddels gaat het beter en hebben we de zaken weer op orde.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.