Omdat je als ouder recht hebt op omgang met je kinderen, moeten jullie een omgangsregeling opstellen. Komen jullie er zelf niet uit, neem dan gerust contact op met een mediator of een jurist. Die regeling komt in het ouderschapsplan te staan.

 

Wat is een omgangsregeling?

In een omgangsregeling, oftewel bezoekregeling, staan alle afspraken over de omgang met de niet-verzorgende ouder. De verzorgende ouder is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt en waar de kinderen de meeste tijd verblijven. Deze omgangsregeling kunnen jullie zelf vormgeven. Jullie moeten zelf afspraken maken over wanneer en hoe vaak de kinderen bij de niet-verzorgende ouder zijn. Lukt het niet om er samen uit te komen (ook niet samen met een mediator en/of jurist) dan zal de rechter de omgangsregeling bepalen.

 

Hoe ziet een omgangsregeling er in de praktijk uit?

Hoe jullie bezoekregeling er in de praktijk uit komt te zien, hangt onder andere af van de leeftijd van jullie kinderen. Gaat het om een baby die nog borstvoeding krijgt, dan zal een uitgebreide omgangsregeling lastig zijn. Ook hebben jongere kinderen juist meer behoefte aan rust en regelmaat. Te veel heen en weer gesleep is dan zeker niet een te raden. Als de kinderen iets ouder worden gaat dit al veel gemakkelijker en kun je ook de kinderen betrekken bij het vaststellen van de omgangsregeling. Wat vinden zij zelf het prettigst.

Ook is er natuurlijk de praktische kant van het verhaal. Wanneer werken de ouders, hoe zit het met school en clubjes. Dit zijn allemaal zaken die invloed kunnen hebben op de omgangsregeling. Vroeger werd vaak afgesproken dat de kinderen eens in de twee weken een weekend, de helft van de feestdagen en de helft van de schoolvakanties bij de niet-verzorgende ouder zijn.Tegenwoordig komen dit soort omgangsregelingen steeds minder voor en krijgen ook vaders steeds meer de kans om een grotere rol te spelen in het leven van hun kinderen. Er wordt steeds vaker voor gekozen om de omgangsregeling fiftyfifty te verdelen. Je spreekt dan van co-ouderschap.

 

Hoe houd ik mijn partner aan de omgangsregeling?

Een bestaande omgangsregeling is moeilijk aan te passen of te beëindigen. Je zult zwaarwegende argumenten moeten hebben om de rechter te overtuigen. Zo moet bijvoorbeeld je ex-partner zich al lange tijd structureel niet aan de afspraken hebben gehouden. Ook is mediation de gepaste oplossing hierbij, de mediator kan samen met jullie een nieuwe omgangsregeling opstellen en/of het oude aanpassen. 

Als je op korte termijn een besluit van de rechter nodig hebt, zul je een kortgedingprocedure moeten opstarten. Een kortgedingprocedure is een versnelde procedure waarin de rechter een voorlopige uitspraak doet. De rechter kan bijvoorbeeld beslissen dat je kind volgende maand wel mee op vakantie mag met de niet-verzorgende ouder.

 

Redenen voor wijziging van de omgangsregeling

Wanneer een omgangsregeling niet werkt, zorgt dit voor veel onrust bij zowel jullie als ouders, als bij de kinderen. Het is dan mogelijk om de omgangsregeling te wijzigen. Een omgangsregeling kan om meerdere redenen niet werken. We bespreken hier de meest voorkomende reden.

  1. Een van de ouders houdt zich niet aan afspraken.
  2. Een van de ouders verhuist naar ander deel van het land.
  3. De omgangsregeling niet werkt voor de kinderen.
  4. De behoeften van de kinderen veranderen omdat ze ouder worden.

 

Hoe wijzig je de omgangsregeling?

Een omgangsregeling wijzigen kan, maar hoe gaat dit in z’n werk? Wanneer je samen de omgangsregeling wilt laten wijzigen, dan is het verstandig om hiervoor de hulp in te roepen van een mediator. De mediator zal samen met jullie kijken wat er is veranderd nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Ieder kan zijn/haar wensen kenbaar maken en de mediator zal proberen om de wensen naadloos op elkaar aan te sluiten. De gemaakte afspraken worden vervolgens op papier vastgelegd. Wanneer de omgangsregeling aangepast wordt, moet vaak ook het alimentatiebedrag worden aangepast. Hiervoor zal de mediator (opnieuw) een draagkrachtberekening maken.

Vaak is er echter maar één ouder ontevreden over de omgangsregeling. Dit meestal omdat de andere ouder zich hier niet aan houdt. Lukt het niet om samen bij een mediator tot nieuwe afspraken te komen, dan kun je ook een advocaat in de arm nemen om een wijziging van de omgangsregeling af te dwingen.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

 

 

Omgangsregeling

Eén gedachte over “Omgangsregeling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.