Ik zie vrijwel dagelijks wat een scheiding met mensen doet. Hoewel gelukkig niet iedere relatie in een scheiding eindigt, is dit wel een realiteit waar rekening mee moet worden gehouden. Door mijn ervaring als scheidingsspecialist weet ik waar het niet goed kan gaan en waar de valkuilen liggen om te vervallen in een vechtscheiding. Deze ervaringen geven mij de mogelijkheid om toekomstig partners aan het begin van hun relatie of huwelijk te begeleiden en te adviseren om relatieproblemen te voorkomen of in ieder geval om daarmee om te gaan en de kans op een (vecht)scheiding zoveel mogelijk te beperken. Ik begrijp dat iedereen die een relatie aangaat ervan overtuigd is dat zij altijd bij elkaar zullen blijven, echter geven de cijfers aan dat de kans op een scheiding er wel degelijk is.

Premarital mediation is advies en mediation vóór het huwelijk of samenwonen

 

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding

Er zijn gemiddeld jaarlijks bijna 35.000 echtscheidingen. Bij zo’n 20.000 daarvan zijn minderjarige kinderen betrokken. Jaarlijks maken circa 70.000 kinderen een (echt)scheiding van de ouders mee. Het is goed om toch van te voren stil te staan bij de gevolgen van de keuze van partners voor een huwelijk (en in dat geval, onder welk huwelijksgoederenregime (beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden), een geregistreerd partnerschap of een samenwoning (met of zonder samenlevingscontract). Maar het is ook belangrijk om van te voren na te denken over wat er gaat gebeuren wanneer er kinderen komen (pre-mediation). Hoe denken jullie over het combineren van de zorg voor de kinderen met werk en hobby’s? Wat zijn jullie wensen en verwachtingen van de relatie? Hoe ga je om met tegenslagen? Wie schakel je in bij (relatie)problemen? Het stellen van deze vragen is zeker van belang wanneer er kinderen zijn uit een eerdere relatie of van een samenwerking in het (eigen) bedrijf.

 

Pre-Mediation of Premarital Mediation

Premarital mediation of pre-mediation is een vorm van mediation dat gericht is op de voorfase, dus voordat partners een relatie aangaan. In een aantal gesprekken wordt besproken wat jullie belangrijk vinden voor jullie huwelijk (partnerschap of samenleving) en wat jullie daarover willen afspreken. Deze afspraken worden (in gewoon Nederlands) beschreven en worden onderdeel van een akte huwelijkse voorwaarden (bij een huwelijk), akte partnerschapsvoorwaarden (bij een geregistreerd partnerschap) of een samenlevingscontract (in geval van ongehuwde samenwoners). Hierin wordt ook beschreven hoe jullie er mee omgaan wanneer het onverhoopt niet goed gaat. Wanneer een relatie om welke reden dan ook verandert of eindigt, is een dergelijke overeenkomst een goede basis om gesprekken met elkaar te voeren en verkleint het de kans op een (vecht)scheiding.

 

Past Pre-mediation bij ons?

Het antwoord op die vraag kunnen jullie na een eerste mediationgesprek onder leiding van een deskundige mediator geven. Soms kom je er in een gesprek achter dat het inderdaad handig is om over sommige onderwerpen afspraken te maken. Maar het kan ook gebeuren dat jullie op basis van dit intakegesprek besluiten in beperkte gemeenschap van goederen te trouwen. Op het internet gaan er veel lijstjes rond die opsommen voor wie prenups belangrijk zijn. Vaak worden deze punten genoemd:

  • als de één aanzienlijk meer verdient dan de ander
  • als een van de partners (of beiden) graag
  • financieel onafhankelijk wil blijven
  • als een van de partners (of beiden) zakelijke risico?s loopt
  • indien er grote erfenissen en schenkingen in het verschiet liggen
  • als één van de partner eigen vermogen heeft
  • indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie

Maar de waarheid is dat het niet zo simpel ligt. Iedere relatie is anders, dus het kan goed zijn dat je tóch dingen af wil spreken (premarital mediation of pre-mediation) ook al is jullie situatie anders dan bovenstaand rijtje.

 

Creative Commons-Licentie
Pre-mediation

Eén gedachte over “Pre-mediation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.