Bij premarital mediation praten stellen voordat ze gaan trouwen of samenwonen over een aantal essentiële zaken als verdeling arbeid en zorg en de verdeling van de verantwoordelijkheid voor het inkomen of de verdeling van een erfenis. Door als aanstaande huwelijkspartners na te denken over dit soort vragen en hierover afspraken te maken, wordt veel ellende voorkomen.

Wanneer je gaat trouwen of samenwonen en je van tevoren niets op papier zet, teken je automatisch voor een verbintenis in (beperkte) gemeenschap van goederen. Dat betekent dat na een echtscheiding alle bezittingen en alle schulden van jullie samen zijn. Het totale bezit wordt door twee gedeeld en ieder krijgt een gelijk deel. Wil je dat niet, dan kun je op basis van vóórhuwelijkse voorwaarden (prenups)  tekenen: samen bepaal je dan welke schulden en bezittingen apart blijven. En zo kun je dus van tevoren vastleggen hoe je alles wil verdelen na een scheiding.

 

Prenups

Vroeger trouwde men maar zelden op basis van huwelijkse voorwaarden. Alleen mensen met een eigen onderneming stelden ze op. Inmiddels is dat veranderd. In de Verenigde Staten is het heel normaal om het over zogenaamde prenuptial agreement (vóórhuwelijkse voorwaarden  of prenups) te hebben. En waarom ook niet? Een huwelijk is naast een romantische, immers ook een zakelijke overeenkomst.

Na het huwelijk verandert er wettelijk gezien veel. Alles wordt van jullie samen. Dat is tijdens een gelukkig huwelijk geen probleem, maar als het misgaat kan dat het wel zijn. Het is daarom heel belangrijk om goed te kijken hoe je de zaken wil regelen (premarital mediation), mocht het huwelijk of geregistreerd partnerschap door een scheiding eindigen.

 

Passen prenups bij ons?

Het antwoord op die vraag kunnen jullie na een eerste mediation gesprek onder leiding van een deskundige mediator geven. Soms kom je er in een gesprek achter dat het inderdaad handig is om over sommige onderwerpen afspraken te maken. Maar het kan ook gebeuren dat jullie op basis van dit intakegesprek besluiten in beperkte gemeenschap van goederen te trouwen. Op het internet gaan er veel lijstjes rond die opsommen voor wie prenups belangrijk zijn. Vaak worden deze punten genoemd:

  • als de één aanzienlijk meer verdient dan de ander
  • als een van de partners (of beiden) graag
  • financieel onafhankelijk wil blijven
  • als een van de partners (of beiden) zakelijke risico?s loopt
  • indien er grote erfenissen en schenkingen in het verschiet liggen
  • als één van de partner eigen vermogen heeft
  • indien er kinderen zijn uit een eerdere relatie

Maar de waarheid is dat het niet zo simpel ligt. Iedere relatie is anders, dus het kan goed zijn dat je tóch dingen af wil spreken (premarital mediation) ook al is jullie situatie anders dan bovenstaand rijtje.

 

Premarital mediation

Mensen die met een mediator praten, hebben vaak iets goed te maken en komen er niet alleen uit. Het zijn mensen die niets met elkaar kunnen afspreken zonder met deuren te slaan. Ze betalen iemand om een gesprek in goede banen te leiden. Toch? Nou, nee. Zelfs als je heel goed met elkaar kunt praten, is een mediator nuttig. Vooral als het over complexe zaken gaat, is het prettig te praten met een mediator. Iemand die rustig de tijd neemt om naar jullie verhaal te luisteren en jullie helpt bij het opstellen van prenups. De gesprekken met een mediator zijn voor jullie een handige controle. Snap je alles? Zijn er nog zaken die besproken moeten worden, maar waar je zelf nog niet aan gedacht had?

 

Prenups op maat

Prenups kunnen soms best ingewikkeld zijn. Toch denken nog te veel stellen dat ze met wat googlen zelf wel kunnen onderzoeken of voorwaarden bij hen passen. En dat is vreemd, want wie een ernstige lekkage heeft, schakelt toch ook een loodgieter in? Sommige dingen moet je overlaten aan deskundigen. En zo zijn er ook experts op het gebied van prenups & premariatal mediation. Die experts kunnen zijn, advocaten, notarissen, juristen, mediators & scheidingsspecialisten.  Zij gaan met jullie in gesprek, maken ingewikkelde termen begrijpelijk en zorgen ervoor dat jullie weggaan met prenups die bij jullie passen. Prenups op maat dus dankzij een goed gesprek met deskundige begeleiding.

 

Niets gek of fout

Een groot misverstand is dus dat je een mediator alleen inschakelt als er iets misgaat. De rol van de mediator is juist te voorkomen dat er iets misgaat. Hij of zij weet welke zaken er geregeld kunnen worden in de voorwaarden en welke vragen er gesteld moeten worden. Soms kan het lastig zijn om te praten over de verdeling van inkomens en eigen vermogens. De mediator creëert een veilig klimaat waarin je alles kunt bespreken. Niets is gek of fout. Een mediator zal altijd voordat de prenups definitief zijn een concept aan jullie voorleggen. Zo kun je zelf nog eens controleren of alles klopt. De mediator zal soms nog wat extra vragen stellen om er zeker van te zijn dat jullie alles begrijpen.

 

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Premarital mediation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.