Scheiden, dat is een ingrijpende gebeurtenis in iemand zijn leven. Daarnaast moeten er veel zaken worden geregeld. Financiën, want hoe zit het met jullie hypotheek en kan er iemand in de  woning blijven? En wat gebeurt er met de kinderen? Kiezen jullie voor co-ouderschap of voor een andere omgangsregeling? Al deze zaken moeten worden geregeld bij scheiden, maar wie gaat dat doen? Kiezen jullie voor een advocaat of een mediator/scheidingsspecialist? Ik leg hieronder het verschil uit.

 

Wat is het verschil?

Een advocaat en een mediator/scheidingsspecialist hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator/scheidingsspecialist werkt voor jullie allebei. Je probeert er samen, in harmonie, uit te komen. Sta je nog op goede voet met je partner of hebben jullie kinderen? Dan is een mediator/scheidingsspecialist zeker aan te raden.

 

Wat doet een advocaat?

Een advocaat regelt de juridische afhandeling van de echtscheiding. Hij vertegenwoordigt  één partij en probeert het maximale voor die partij er uit te halen. Alle communicatie gaat via de advocaten. Afspraken maken met je (ex)-partner is er dan niet meer bij. Daarnaast staan jullie in de rechtbank tegenover elkaar. Dit kan de relatie tussen jullie verslechteren. En dat kan vervelend zijn als jullie elkaar na de scheiding nog regelmatig zien, omdat jullie samen kinderen hebben.

 

Nadelen advocaat:

  • De echtscheidingsprocedure kan lang gaan duren.
  • Vertegenwoordigt slechts één partij. 
  • De kosten kunnen flink oplopen.
  • Kinderen worden vaak gehoord in de rechtbank.

 

Wat doet een mediator/scheidingsspecialist?

Een mediator/scheidingsspecialist is een neutrale partij die samen met jullie rond de tafel gaat zitten. Het doel is om samen de scheiding op juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied goed af te ronden. Omdat alles in goed overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie beide achterstaan. Het juridische traject verloopt via een mediator/scheidingsspecialist meestal sneller dan het traject via een advocaat. Dit is voordeliger voor de portemonnee.

 

Scheidingsspecialist

De scheidingsspecialist bij een (echt)scheiding is geen “gewone” mediator. De scheidingsspecialist heeft zich na de basis mediation opleiding, gespecialiseerd tot scheidingsspecialist. Dit betekent dat de scheidingsspecialist, naast de juridische en psychologische kennis, ook kennis heeft van financiële en fiscale aspecten in het (echt)scheidingsproces. Daarnaast zal de scheidingsspecialist jullie ook neutraal adviseren. 

Op het moment dat u besluit de (echt)scheiding in gang te zetten, is er veel te regelen. De scheidingsspecialist geeft u inzicht in welke stappen er in uw situatie genomen moeten worden. Als uw inzicht heeft in wat er moet gebeuren en waarom, geeft dat rust. Ook helpt het u het overzicht te behoude

 

Voordelen scheidingsspecialist:

  • Wensen duidelijk in kaart worden gebracht.
  • Jullie beschikken allebei over de juist informatie en kennis. 
  • En als dat niet het geval is, trekt de scheidingsspecialist dit recht.
  • Er is gelijke aandacht voor jullie standpunten en visies. 
  • Het neutraal adviseren.
  • Samen tot een goede oplossing te komen (duurzame afspraken), waar jullie beiden achter kunt staan.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Scheiden: Advocaat of Mediator?

2 gedachten over “Scheiden: Advocaat of Mediator?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.