De onverdeelde woning, dien je als je uit elkaar gaat, te verdelen. Dit is ingewikkeld en emotioneel. Jullie spreken af wie wat krijgt. Dus ook als het gaat om de echtelijke woning. Die plek waar jullie herinneringen hebben en de kinderen zich veilig voelen. Duidelijk is dat je woning iets heel anders is dan het meubilair of pensioen.

 

Drie keuzes voor jullie (onverdeelde) woning

Jullie hebben 3 keuzes voor wat te doen met de woning. Wat je ook beslist, makkelijk is het niet.

 1. Verkoop de woning en verdeel de opbrengst.
 2. Een van jullie blijft in de woning en koopt de ander uit
 3. De woning wordt in voorlopige onverdeeldheid behouden.

Keuze 1 is niet altijd wenselijk. De Nederlandse woningmarkt herstelt zich weer, maar er staan nog veel huizen onder water. Dit betekent dat jullie misschien met een restschuld achterblijven. Niet een fijne start van je nieuwe leven.

Keuze 2  is financieel niet altijd haalbaar. Hier komt namelijk best wel wat bij kijken.

Dan is er keuze 3. Jullie verdelen de woning voorlopig niet. Officieel heet dit de woning in onverdeeldheid houden (de onverdeelde woning).

 

Waarom een woning in onverdeeldheid houden?

Je ex-partner en jij houden gezamenlijk het eigendom van de woning. Ook na de officiële scheiding. Wanneer doe je dit?

 • Je wacht tot 1 van jullie wel de financiële draagkracht heeft om de woning in zijn/haar eentje over te nemen
 • Om de kinderen op een vertrouwde plek aan de scheiding te laten wennen.
 • Hopen op herstel van de woningmarkt totdat de woning weer boven water staat. Het risico hierbij is dat de woningmarkt juist weer inzakt.

Naast goede redenen om jullie woning in onverdeeldheid te behouden, zijn er mogelijke bezwaren.

 • Jullie blijven allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypothecaire lening.
 • Je deelt alle lasten. Ten gevolge daarvan is het vaak moeilijk een andere hypotheek te krijgen voor de partner die de woning verlaat.

 

Goede afspraken

Maak goede afspraken als je de woning gezamenlijk aanhoudt. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet

 • Looptijd onverdeeldheid woning. Wettelijk gezien kan de woning 5 jaar lang onverdeeld blijven. Er zijn mogelijkheden om dit te verlengen. Het is de vraag of je dit wilt. Na 2 jaar verliest de uitwonende partner het recht op de hypotheekrenteaftrek. Naast fiscale redenen is het voor een nieuwe start misschien niet wenselijk de onverdeeldheid jaren door te laten lopen.
 • Wie blijft er in de woning? Tijdens de scheiding besluiten jullie wie in het huis gaat wonen. Er gelden meestal voorwaarden voor de partner die achterblijft over de verzorging van de woning. Aan woongenot is een prijs verbonden. De blijvende partner betaalt dan een vergoeding aan de ander vanwege het gemiste woongenot. De vergoeding hangt af van de financiële ruimte en de partneralimentatie.
 • Hypotheek blijft onverdeeld. Beide partners blijven hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheeklening. Dus als 1 van jullie niet betaalt, kan de hypotheekverstrekker bij de ander verhaal halen. Het maakt niet uit of jij en je ex-partner een andere betalingsregeling hebben afgesproken. De bank hoeft met deze onderlinge afspraak van jullie niks te doen.

 

Eigenaarslasten vs. Gebruikerslasten

Een woning heeft 2 types lasten.

 • Eigenaarslasten:  Kosten van de woning zoals de hypotheekrente, aflossing, belastingen en opstalverzekering. Deze delen jullie. Net zoals bij de hypotheek staat het jullie vrij hier onderling andere afspraken over te maken. Maar voor banken en schuldeisers zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk.
 • Gebruikerslasten: Kosten als gevolg van bewoning. Bijvoorbeeld internet, telefoon, gas/ water/ elektra en rioolrechten. Deze zijn voor rekening van de bewoner.

 

Aan wie wordt de woning verkocht?

Verkopen jullie de woning aan een onbekende derde partij? Spreek je met elkaar af dat 1 van jullie het eerste recht op koop heeft? Of heeft de partner die als eerste de financiële middelen heeft om de woning te kopen het eerste recht? Leg dit vast tijdens je scheiding. Dit voorkomt onduidelijkheid later.
Laat je altijd adviseren. In onverdeeldheid (de onverdeelde woning) blijven, heeft zijn voordelen. Maar simpel is het niet. Maak van te voren goede afspraken Laat je hierbij altijd juridisch adviseren. InjeRecht helpt jullie graag.

 


Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Scheiden: de onverdeelde woning
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.