Dat een scheiding een ingrijpende gebeurtenis in je leven is, weet iedereen. Met onder meer het overlijden van een dierbare en een verhuizing staat een scheiding in de top 5 van de stress veroorzakende factoren. Als bij de scheiding kinderen zijn betrokken, is het drama des te erger. Zeker als daarna het oudercontact verwatert, of zelfs helemaal wegvalt.

Veel mensen weten dat het contact met beide ouders een voorwaarde is voor een evenwichtig karakter, maar in de praktijk wil dat nog weleens anders lopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UVA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij ondervroegen volwassen die in de jaren 1971 – 1991 een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt.

 

1 op de 5 ziet vader niet meer

Wat blijkt? Twintig procent, oftewel 1 op de 5, van de kinderen heeft geen contact meer met de vader. Slechts 5 procent (1 op de 20) had het afgelopen jaar geen contact gehad met de moeder. Van kinderen die opgroeiden in een gezin dat intact bleef, heeft 2 procent geen contact meer met de vader en 1 procent ziet zijn moeder niet meer.

Ook al vind je de “hoeksteen van de samenleving” te christelijk naar jouw smaak, feit blijft dat het contact met vader en moeder door de jonge jaren heen belangrijk is. Psychologen en psychiaters kunnen daarover avondvullend vertellen, en er is menig bestseller geschreven naar aanleiding van een gebroken of contactarm gezin.

 

Belangrijke rol voor beiden

Je gunt je kind alles, inclusief het bestseller auteurschap, maar dan niet naar aanleiding van een traumatische scheiding. Jullie hebben het allebei moeilijk, je partner en jij, want ooit was er een goede reden om met elkaar door het leven te gaan. Maar vergeet in deze emotionele tijd vooral je kinderen niet! Regel goed met elkaar hoe papa en mama allebei een belangrijke rol blijven vervullen voor de kids.

Afspraken maken! Terwijl de emoties hoog oplopen. InjeRecht kan hier uitkomst bieden. Mediator = bemiddelaar, en dat is precies wat jullie nodig hebben, ook als de scheiding best soepel verloopt. Er valt zo veel te regelen, en InjeRecht zet dat allemaal met jullie op een rijtje.

 

Samen alles regelen

Samen met de bemiddelaar regel je dus ook alles rond je kinderen. Afspraken over hen zijn nog belangrijker dan alle andere regelingen. Je wilt je opgroeiende kinderen zo min mogelijk beschadigen door de scheiding. Ook al kun je elkaars bloed wel drinken. Laat InjeRecht je begeleiden door deze moeilijke tijden.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Scheiden en oudercontact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.