Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Los van de impact die het heeft op jouw leven en dat van je ex-partner, zit je vast ook met veel vragen: wat is het beste voor de kinderen? Hoe zit het met alimentatie? Wat gebeurt er met ons huis? Ons spaargeld? Ons pensioen? En het bedrijf? Vaak is het tijdens een echtscheiding moeilijk om met je (ex-)partner in gesprek te blijven. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het beter om in goed overleg uit elkaar te gaan. Voor kinderen kan een scheiding immers een ontwrichtende ervaring zijn. De manier waarop ouders uit elkaar gaan en hoe zij met hun conflicten omgaan, kan een goede invloed hebben op hoe jullie kinderen deze situatie verwerken. In zulke gevallen, maar ook als ex-partners zonder kinderen in goed overleg uit elkaar willen gaan, is scheidingsmediation de perfecte oplossing!

 

Wat mag je verwachten van een scheidingsmediator?

De allereerste taak van een scheidingsmediator is het overleg organiseren. De scheidingsmediator zal er alles aan doen om partijen in gesprek te houden. Daarnaast zorgt de scheidingsmediator ervoor dat:

  • Wensen duidelijk in kaart worden gebracht.
  • Jullie allebei over dezelfde informatie en kennis beschikken.
  • En als dat niet het geval is, trekt de scheidingsmediator dit recht.
  • Je gelijke aandacht krijgen voor je standpunten en visie.
  • Het neutraal adviseren.
  • One-stop-shop, één loket voor al je vragen, tevens emotionele, fiscale, psychologische en juridische begeleiding van A-Z.
  • Samen tot een goede oplossing te komen, waar je beiden achter kunt staan.

 

Wat is een scheidingsmediator?

De scheidingsmediator bij een (echt)scheiding is geen “gewone” mediator. Een scheidingsmediator heeft naast de opleiding Mediation, gespecialiseerd in Familiemediation (divorce). Dat betekent dat een scheidingsmediator ook over inhoudelijke kennis beschikt. Veel mediators hebben een actieve en adviserende rol in de gesprekken. Mediation als jullie uit elkaar gaan werkt  hetzelfde als mediation bij echtscheiding.

Op het moment dat jullie besluiten de scheiding in gang te zetten, is er veel te regelen. Een goede mediator geeft jullie inzicht in welke stappen er in jullie situatie genomen moeten worden. Als je inzicht hebt in wat er moet gebeuren en waarom, geeft dat rust. Ook helpt het jullie het overzicht te behouden.

 

Welke documenten/berekeningen?

In een een scheidingsproces dienen een aantal documenten opgesteld te worden het gaat om:

Ik zal mijn uiterste zorg dragen om jullie afspraken zo juist mogelijk te formuleren in het convenant en/of ouderschapsplan. Hierbij hou ik de duurzaamheid van de afspraken in de gaten en verlies niet de juridische en fiscale (wettelijke) regelgeving uit het oog. Indien gewenst kan ik ook een partner- en/of kinderalimentatie berekening maken conform de rechterlijke normen (Trema).