Als je wilt scheiden, is de scheidingsmelding van belang. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van het huwelijksaanzoek. In de scheidingsmelding vertel je je partner dat je wilt scheiden. Je partner vertellen dat je wil scheiden is iets om tegenop te zien. Logisch. Jij hebt een besluit genomen waar de ander vermoedelijk heel verdrietig van wordt. En als je partner op de hoogte is, moeten jullie het ook nog aan familie en vrienden vertellen. Hoe zullen ze hierop reageren? Zullen ze een kant kiezen? Alle reden dus om de scheidingsmelding zo lang mogelijk uit te stellen.

 

Waarom is een goede scheidingsmelding bij de partner belangrijk?

Het is zo belangrijk om aan je partner te vertellen dat je wilt scheiden omdat je partner moet weten dat je er serieus over hebt nagedacht en achter je besluit staat. Pas dan kan je partner gaan verwerken en accepteren dat jullie niet langer bij elkaar horen. Het moment waarop je dit gesprek voert is natuurlijk belangrijk. Zorg voor een rustige plek, liefst zonder kinderen in de buurt, en een rustig moment. Je partner moet de tijd krijgen het nieuws op zich in te laten werken.

 

Waarom is een goede scheidingsmelding bij vrienden en familie belangrijk?

En dan moet jullie naaste omgeving op de hoogte worden gesteld. Sommige stellen vinden het moeilijk om familie en vrienden in te lichten over de scheiding. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt geen behoefte hebben aan de bemoeienis van andere mensen. Ook de (verwachte) reactie van mensen in je omgeving, kan je weerhouden het nieuws te vertellen.

 

Tips voor het melden van een scheiding aan vrienden en familie:

  • Wacht nooit te lang op het bekend maken van de scheiding. Vertel vrienden en familie over de aanstaande scheiding, zodra jullie beiden achter deze beslissing staan of in elk geval hebben geaccepteerd dat jullie uit elkaar gaan.
  • Vertel eerst aan de kinderen dat jullie willen gaan scheiden en vertel daarna pas aan vrienden en familie dat jullie willen gaan scheiden. Je wilt niet dat de kinderen van anderen moeten horen dat hun ouders gaan scheiden.
  • Benadruk dat jullie beiden achter de beslissing staan en dat er geen partij hoeft te worden gekozen door vrienden en familie. Steun aan jullie beiden is natuurlijk heel welkom.
  • Geef aan dat jullie er samen uit willen komen en dat jullie een vechtscheiding willen voorkomen en naar een scheidingsmediator te gaan. 

 

Voorbeeld – de scheidingsmelding aan je partner

‘Jip en Janneke zijn 10 jaar getrouwd en hebben samen een kind van 8 jaar. Janneke wilt scheiden. Ze loopt al maanden met het idee rond en heeft lang getwijfeld of een scheiding de beste oplossing is. Als Janneke aan Jip vertelt dat ze wil scheiden, is Jip eerst in shock. Hij had wel door dat het al een tijdje niet goed ging maar had niet verwacht dat Janneke daadwerkelijk wilde scheiden. Jip is verdrietig, boos en onzeker tegelijk. Bovendien: hoe moet het nu met hun zoontje?

Als Jip de grootste schrik te boven is en tijd heeft gehad het nieuws te verwerken, vertelt Janneke waarom ze vindt dat het beter is om te scheiden. Ze heeft een aantal redenen voor haar beslissing en probeert het zo goed mogelijk uit te leggen. Een aantal dingen die Janneke noemt, begrijpt Jip wel. In de dagen erop en alle  gesprekken die plaatsvinden, beseft Jip steeds beter dat Janneke bij haar besluit blijft. Ook krijgt hij meer begrip voor haar standpunt. Hij is verdrietig en had het misschien liever anders gezien maar hij ziet ook dat bij elkaar blijven geen optie meer is. Omdat Janneke hem zo goed mogelijk antwoord heeft gegeven op al zijn vragen, kan hij zich neerleggen bij haar beslissing.’

 

Creative Commons-Licentie
Scheidingsmelding: hoe vertel ik het aan mijn partner?
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.