Bent u opzoek naar een interculturele jurist/mediator met een biculturele achtergrond (Surinaams-Hindoestaans)? InjeRecht heeft de nodige kennis en expertise in huis om te bemiddelen & adviseren bij interculturele conflicten en interculturele communicatie (interculturele mediation).

 

Interculturele mediation

In een multiculturele organisatie kunnen bij het ontstaan van conflicten cultuurverschillen een belangrijke rol spelen. In dat geval kan InjeRecht interculturele bemiddeling op maat aanbieden. Misverstanden als gevolg van verschillend taalgebruik en verschillen in non-verbale uitingen en gewoonten kunnen over en weer tot conflicten leiden die de belangen van een organisatie mogelijk kunnen schaden. Belangrijk is het tijdig herkennen van eventuele spanningen en op een adequate manier hierover communiceren met betrokkene(n).

 

Wat is cultuur?

Cultuur is iets wat is aangeleerd. Ook heeft cultuur invloed op de wijze waarop we denken en voelen en op ons gedrag. Daarvan zijn we ons vaak niet bewust. Met behulp van bewustwording en inzichten over de manier waarop cultuur onze communicatie beïnvloedt kunnen we beter intercultureel communiceren.

 

Drie lagen van cultuur

Cultuur is zichtbaar en onzichtbaar. Vergelijk het met een ui, in dit geval een met drie lagen:

 • Tastbare zaken of artefacten. De buitenste laag, zichtbaar. Deze zaken zijn eenvoudig waarneembaar en handig om te weten. Ze vallen je het eerst op als je ergens bent, zoals een bouwstijl, een bedrijfslogo of dat wat mensen eten.
 • Normen en waarden. De tweede laag. Dit zijn geschreven en ongeschreven standaarden voor gedrag dat gewenst en correct is. Norm is bijvoorbeeld opvattingen over te vroeg, precies op tijd of te laat komen. Waarde = wat is goed/juist? Normen en waarden zijn minder zichtbaar dan artefacten. Het opmerken van normen en waarden kan even duren. Ze zijn te leren door observeren en inspanning.
 • Basiswaarden. De diepste laag, onzichtbaar en abstract. Basiswaarden leer je al voor je zevende levensjaar. Wereldbeleving en oordelen worden hierdoor gevormd, maar we zijn ons niet bewust van de invloed.

Bij interculturele communicatie gaat het erom je bewust te worden van de basiswaarden van je eigen cultuur. Daarnaast gaat het om het herkennen van basiswaarden van andere culturen. Met mensen uit andere culturen kun je dan effectiever en creatiever communiceren, of zelfs inspiratie en groei halen uit culturele verscheidenheid. 

 

Wanneer is het zinvol een interculturele mediator in te schakelen? 

Als er vermoedens bestaan dat de oorzaak van conflicten in culturele verschillen is gelegen. Verder dienen beide partijen bereid zijn via een neutrale derde, de mediator, tot een oplossing te komen. De mediator legt geen oplossing op maar komt, met inachtneming van de belangen van beide partijen, met adviezen en voorstellen en laat de uiteindelijke keuzes over aan de partijen zelf. Van beide partijen wordt verwacht dat zij actief meewerken. Als partijen het eens zijn, wordt dit schriftelijk vastgelegd en door alle betrokken partijen ondertekend. Het conflict is dan naar ieders tevredenheid uitgewerkt en de sociale omgang kan blijven bestaan.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Wanneer kiezen voor interculturele mediation?
Getagd op:                    

2 gedachten over “Wanneer kiezen voor interculturele mediation?

 • augustus 10, 2017 om 4:52 pm
  Permalink

  Mooi geschreven. Superrr.
  Interessant om te lezen. Zit een kern van waarheid in.

  Beantwoorden
  • augustus 10, 2017 om 9:50 pm
   Permalink

   Dank voor de reactie 😉 Groet Nasrien Goelmohamed

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.