Je hebt eindelijk die nieuwe, felbegeerde baan. Het liefst plaats je dit meteen op social media. Maar eerst licht je je huidige werkgever hierover in. Wanneer je al bijna met één voet buiten staat, spreekt je werkgever je aan op het concurrentiebeding dat blijkbaar is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. Hij stelt dat je niet aan je nieuwe job kunt beginnen. Doe je dit wel, dan zou je aan je oude werkgever een boete verschuldigd zijn. Maar is dat ook echt zo? Ben je als werknemer altijd gebonden aan een concurrentiebeding?

 

Wat is het doel van een concurrentiebeding?

Je werkgever heeft er belang bij dat bedrijfsgeheimen, klantenbestanden en informatie over werkwijzen en kosten niet bij zijn concurrent terechtkomen. Daarom heeft hij de mogelijkheid een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomsten van zijn werknemers op te nemen. Hierin bepaalt de werkgever bijvoorbeeld dat jij binnen een bepaalde regio je werkzaamheden niet mag uitoefenen, of niet bij bepaalde bedrijven in dienst mag treden. Handel jij in strijd met een geldig concurrentiebeding, dan zul je in de meeste gevallen een boete moeten betalen.

 

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?

Sinds de nieuwe Wet werk en zekerheid in werking is getreden, zijn de regels rondom het concurrentiebeding veranderd. Wil het concurrentiebeding geldig zijn, dan moet het in elk geval schriftelijk overeengekomen zijn met een meerderjarige werknemer. Dit betekent dat het bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst moet zijn afgesproken. Daarbij zijn de regels voor vaste en tijdelijke contracten verschillend. De hoofdregel is dat een concurrentiebeding alleen mag worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

 

Hoe zit het met een tijdelijk contract?

Het uitgangspunt is dat in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding mag worden opgenomen. De wet geeft hier een uitzondering op. Ook in deze contracten kan een geldig concurrentiebeding opgenomen worden, maar dan moet je werkgever wel schriftelijk motiveren waarom zo’n beding volgens hem noodzakelijk is. Hij moet aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Kan hij dit niet, dan kan de rechter het concurrentiebeding vernietigen. Dat betekent dat het beding niet meer geldig is en jij als werknemer kunt gaan en staan waar je wil.

 

Onredelijk concurrentiebeding

Vind jij dat het concurrentiebeding je te veel belemmert om een nieuwe baan te vinden? Dan kun je met je werkgever in gesprek gaan om nieuwe afspraken te maken. Kom je er met je werkgever niet uit, dan kun je een jurist inschakelen om jouw concurrentiebeding te bekijken. Lukt het dan nog steeds niet om er onderling uit te komen, dan kun je dit voorleggen aan de rechter.

Je kunt de rechter vragen om een uitspraak te doen over de geldigheid van het concurrentiebeding en om dit te vernietigen. De rechter zal kijken of het beding te veelomvattend is en jij daardoor onredelijk beperkt wordt. Daarbij let hij onder andere op de werkzaamheden die omschreven zijn, de regio waarbinnen het beding van toepassing is, de duur van het beding en de hoogte van de boete. De rechter kan het beding vernietigen, maar hij kan het ook matigen, bijvoorbeeld door de regio in te perken, de duur te verkorten of door de boete te matigen.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Wat is een concurrentiebeding?
Getagd op:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.