Huurkoop is een bijzondere vorm van koop op afbetaling. Als je een woning wilt kopen of verkopen door middel van huurkoop, heb je een huurkoopovereenkomst nodig.  Sinds 1 januari 2017 is huurkoop van onroerende zaken geregeld in het Burgerlijk Wetboek. 

 

Wat moet er staan in een huurkoopovereenkomst?

  • De overeenkomst wordt gezien als koopovereenkomst, niet als huurovereenkomst. De huurkoopovereenkomst moet uiteindelijk bij de notaris worden vastgelegd. Eerder onderhands sluiten is uiteraard wel toegestaan.
  • Het advies is om de huurkoopovereenkomst in te laten schrijven bij het kadaster. Het voordeel is dat je als koper wettelijk beschermd wordt tegen bijvoorbeeld een faillissement van de verkoper.
  • De koopprijs wordt in termijnen betaald volgens een vastgesteld aflossingsschema. In de huurkoopovereenkomst moet staan welk deel van de termijn de verschuldigde rente is en welk deel de aflossing van de koopprijs is. Tevens moet je vastleggen hoeveel termijnen je moet betalen om de eigendom overgedragen te krijgen. Overdracht van de woning kan pas nadat tenminste 2 termijnen zijn betaald.
  • In de huurkoopovereenkomst moet worden opgenomen welke kosten eventueel voor rekening van de huurkoper komen.
  • Als huurkoper heb je het recht om vervroegd af te lossen. Er moet wel in de huurkoopovereenkomst opgenomen worden welke gevolgen vervroegde aflossing heeft. De huurverkoper kan bijvoorbeeld een vergoeding vragen omdat hij rente misloopt omdat er eerder wordt afbetaald dan is afgesproken.
  • Bij de huurkoopovereenkomst moet een taxatierapport worden gevoegd van een taxateur die beide partijen in overleg hebben aangewezen. De koper en de verkoper moeten 14 dagen de tijd krijgen om het rapport in te zien voordat de notaris de huurkoopovereenkomst mag vastleggen.
  • In de overeenkomst moet worden opgenomen of er een hypotheek en/of een ander beperkt recht op de woning rust.

Wanneer eigenaar?

De koper wordt pas volledig eigenaar als alle termijnen zijn betaald. Hij mag de woning wel eerder gebruiken en op zijn naam krijgen. Maar pas als alle termijnen zijn afgelost, is hij eigenaar zonder enig voorbehoud.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Wat is huurkoop?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.