Onder trema-normen vallen begrippen als de alimentatieplicht, behoefte, draagkracht, kinderalimentatie en partneralimentatie. In onderling goed overleg kun je samen je ex afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Komen jullie er samen niet uit, kunnen ook naar een jurist of scheidingsmediator gaan, deze kan een alimentatie-berekening maken en uitleg geven over de trema-normen. Mocht dat ook geen soelaas bieden, dan bepaalt de rechter het bedrag, dit doet hij aan de hand van de trema-normen. 

 

De rechter houdt rekening met de wet

Als je alimentatie moet betalen, houdt de rechter rekening met hoeveel je te besteden hebt. De normen die hij hanteert noem je trema-normen. Het is hierdoor lastig als je zelf een berekening wilt maken voor de hoogte van de partneralimentatie of kinderalimentatie. Het berekenen van alimentatie volgens de trema-normen is maatwerk en doe je niet zomaar even zelf. Een scheidingsspecialist kan je hierbij helpen. 

 

Berekening van alimentatie?

De hoogte van alimentatie kun je in onderling overleg afspreken. Er zijn ook regels voor gemaakt die je kunt gebruiken, dit zijn de Trema-regels.

 

Wat zijn trema-normen?

De zogenaamde trema-normen zijn door een groep deskundigen vastgesteld als richtlijnen voor het berekenen van de alimentatie. De rechtbank stelt dit vervolgens vast. Op internet kan je het Trema-normen 2018 rapport vinden waarin de rekenmethode staat. In dit rapport vind je normen en richtlijnen die worden gehanteerd voor het vaststellen van de alimentatie. De meeste rechters volgen deze richtlijnen op. De regels zijn ontstaan met oog op alimentatie na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed.

 

Trema-normen bij partner- en kinderalimentatie

Partneralimentatie en kinderalimentatie staan voorop in het Trema-normen 2018 rapport. Volgens de Trema is iemand die partneralimentatie nodig heeft niet in staat om zichzelf in zijn levensonderhoud te voorzien. Bepaalde noodzakelijke middelen ontbreken en kunnen niet worden verkregen.

Bij kinderalimentatie hebben (minderjarige) kinderen automatisch behoefte aan alimentatie. Het verschilt per situatie hoe groot de behoefte is. Er wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders.

 

Trema-normen 2018

In het rapport trema-normen 2018 staat alle informatie met betrekking tot het berekenen van je partner- en kinderalimentatie. De berekening van de trema-normen in 2018 hangt af van het volgende:

  • het netto inkomen dat te besteden valt
  • alimentatie vrije voet
  • premie van de ziektekostenverzekering min de nominale premie
  • overige kosten die relevant zijn (schulden, begrafenisverzekering, pensioen)
  • als er nog een restant is, wordt een percentage hiervan als partner- of kinderalimentatie betaald
  • het fiscaal voordeel over de gehele berekende alimentatie

 

Nieuwe trema-norm sinds 2013 naar draagkracht

Vanaf 2013 is een nieuwe trema-norm vastgesteld. De draagkrachttabel is toen ingevoerd; aan de hand hiervan kan worden berekend hoeveel partner- en kinderalimentatie op basis van het netto inkomen moet worden betaald. Ook kan er zorgkorting worden toegepast. Als je vaker voor de kinderen zorgt, mag de alimentatie verminderd worden.

 

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Wat zijn trema-normen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.